14. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

HDZ sutra neće podržati proračun! Žele projekte: pruge, rotore, veće naknade za novorođenu djecu

2 min read
"Mi ovakav proračun ne možemo podržati" - kazao je uvodno Ivan Radić, predsjednik osječkog HDZ-a.

Osječki HDZ je danas, ususret sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Osijeka i izglasavanju proračuna za 2020. godinu, sazvao konferenciju za novinstvo i jasno rekao da isti sutra neće podržati, smatrajući ga ne razvojnim, nedovoljno dobrim, a koji se svodi na dizanje kredita i subvencije gradskih poduzeća.

“Mi ovakav proračun ne možemo podržati” – kazao je uvodno Ivan Radić, predsjednik osječkog HDZ-a.

“Nije razvojan, nije dobar. Svodi se na dizanje kredita i subvencije gradskim poduzećima. S njim ćemo na kraju 2020. godine imati ukupan dug od 249.000.000 kuna. To su dodatna zaduženja od 90.000.000 kuna. Previše” – nastavio je Radić, sugerirajući drugi način…

“Krediti su u redu samo za sufinanciranje projekata, a čija su ukupna sredstva dostupna kroz fondove Europske unije. Nije potrebno podizati 12.000.000 kuna za Kulturni centar u Eurodomu, kada se isti može dovršiti s fondovima EU. da se ne bi dogodila opet Industrijska zona Nametin i 10.000.000 kuna” – kazao je Radić, pretpostavljajući mogućim kreditiranje do 20.000.000 kuna ukupno, što bi, nastavlja, bilo dostatno za pripreme projektnih dokumentacija i ine elemente, ususret natjecanju za sredstva EU, spominjući i ’17. godinu i 250.000.000 kuna za tramvajsku infrastrukturu, a za koju, veli, Osijek dvije godine nije raspisao ni natječaj.

Nastavno na proračun, Radić je iznio niz prijedloga, odnosno amandmana kojima će ‘zašareniti’ sutrašnju sjednicu Gradskog vijeća, gdje očekuju glasove svih, veli Radić, bez politiziranja…

“U proračun je potrebno dodati 3.700.000 kuna za nekoliko projektnih dokumentacija, a kojima bi bili spremni aplicirati za sredstva EU i razvojno utjecati na Grad. Želimo izgradnju rotora za pješake s pothodnikom na križanju Trpimirove i Vukovarske ulice, potom izradnju podvožnjaka ispod pruge na Vukovarskoj, izgradnju rotora na križanu Vukovarske i Svačićeve ulice, izgradnju nove remize i produženje pruge od Zelenog Polja do Bikare. Taj novac bi bio dostatan za izradu dokumentacije i spremnost prilikom otvaranja natječaja za apliciranje. Kada se 2021. godine otvore natječaji, Osijek bi bio spreman reagirati” – zaključio je Radić, dometnuvši kako će i za pronatalitetnu politiku Grada zahtjevati podizanje naknade za novorođenu djecu s 2.000 na 5.000 kuna, dočim i u Adventu vidi perspektivu, ali kroz dodatnih 500.000 kuna uloga i ne traženje partnera, nego samostalnu organizaciju kojoj bi gravitirao velik broj ljudi, stvarajući od Adventa prepoznatljivost u većem dijelu istočne Hrvatske.

Foto: HDZ

Facebook Comments