1. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Orban na otvorenju Učeničkog doma u Osijeku: Sjever Hrvatske i jug Mađarske opet moraju biti zavist drugima

2 min read
Andrej Plenković i Viktor Orban sastali su se u Osijeku, gdje su obojica nazočila otvorenju nove zgrade Učeničkog doma Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u Hrvatskoj...
orban plenkovic osijek (1)

Dogodio se prvi izravni susret dvaju premijera, Hrvatske i Mađarske, Andreja Plenkovića i Viktora Orbana, prvi od prosinca prošle godine, a kada je mađarski premijer bio u službenom posjetu Zagrebu. Premijeri Hrvatske i Mađarske, Andrej Plenković i Viktor Orban sastali su se u Osijeku, gdje su obojica nazočila otvorenju nove zgrade Učeničkog doma Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u Hrvatskoj, vrijednom 9,9 milijuna kuna, čiju je gradnju i mađarska Vlada financirala.

“I jedan i drugi narod vrlo su ponosni. I jedan i drugi narod se ne voli posebno zahvaljivati… Stoga, dragi Andrej, najsrdačnije se zahvaljujem u ime Mađara” – počeo je Viktor Orban na otvorenju, završavajući mislima o razvoju juga Mađarske i sjevera Hrvatske, odnosno istoka, kako ga mi definiramo.

“Druga misao mi je razvijenost ove regije. Prije 80, 90, 100 godina… Slavonija i Baranja su bili najbogatiji krajevi u naše dvije države i ljudi su nam zavidjeli. I ne samo zbog visine životnog standarda. Ja danas naprosto ne vjerujem da ako smo nešto već jednom uspjeli postići da to ne možemo ponoviti. Vjerujem da će se još jednom dogoditi da se zavidi Baranjskoj županiji u Mađarskoj i Slavoniji u Hrvatskoj. Upitamo li jednog Hrvata koji živi u sjevernom kraju Hrvatske i jednog Mađara u južnom dijelu Mađarske, reći kako žive na rubu nečega. I neće biti uspješni. Uspješan može biti onaj koji misli da je to središte svijeta. Moramo povezati naše države. Mađarska podržava hrvatsk ulazak u Schengen. I kada to riješimo, ponovno će ovo biti središte i ponovno će nam moći zavidjeti” – zaključio je Orban.

Facebook Comments