23. ožujka 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO GALERIJA: Svjetlima u Tvrđi danas u 18 sati počinje Advent u Osijeku

4 min read
Čarobnih 25 dana započinje u subotu 30.11. u 18.00, kada će Tvrđa ponovno postati topli dom osječkog Adventa. Upoznajmo svoje novo najdraže mjesto u gradu.

Pripreme za nadolazeće božićne blagdane i Advent u Osijeku bliže se kraju. Kućice i kupole su niknule po gradu, na glavnom osječkom trgu u centru grada i na novom trgu u Tvrđi. Božićni tramvaj kruži gradom, a na Sokolu se priprema veliko klizalište u božićnom ruhu. Svaki dašak svježine u zraku djeluje kao najava tog posebnog doba godine. Advent samo što nije počeo…

Čarobnih 25 dana započinje u subotu 30.11. u 18.00, kada će Tvrđa ponovno postati topli dom osječkog Adventa. Upoznajmo svoje novo najdraže mjesto u gradu.

Zima nije razlog da vrijeme provedeno vani ne bude zabavno za naše najmlađe, zato je tu naš Adventski lunapark. Oslikani konjići, ringišpil i ferris wheel, uz najljepši karusel koji je već 4 godine jedan od zaštitnih znakova osječkog adventa – spremno čekaju da usreće svako dijete.

Prolaz 1000 želja čarobni je tunel šarenog svjetla koje skuplja svu toplinu i šarenilo Božića u jedno posebno iskustvo. Pronađite ga, prođite kroz njega, poželite nam svima nešto dobro. Novi trg, nov i sjajan, Trg Vatroslava Lisinskog, ovog Adventa upoznat će se s građanima i posjetiteljima Osijeka, ovjenčan blještavim zimskim sjajem. Šumica borova bit će savršeno mjesto za fotografiranje i kreiranje uspomena, a tri kupole nudit će posebne programe za one koji se ne žele odreći pogleda na novi trg, ali vole biti na toplom.

Kupola osječkih craft pivara, zvana Craft kupola, donosi nam sve osječke zvijezde craft beer scene, piva craft pivovara Beckers, Mali div i Legionar, kao i “craft prije crafta” rijetku craft delikatesu – Osječko nefiltrirano. Ljubitelji vina i šampanjca pronaći će sve za sebe u Tufninoj kupoli Wine&Disco, uz posebni DJ program koji će dodatno začiniti glazbenu ponudu Adventa. Najveća kupola na novom trgu namijenjena je za one najmanje i najvažnije – djecu. U njoj se smjestio Središnji ured Djeda Mraza koji će prepustiti svoje odaje različitim zabavim sadržajima u onim trenucima kada on putuje svijetom.

Ulica Furunica najduža je ulica našeg Adventa, posvećena vatri i toplini. Grijat će nas tu slasni zalogaji raznovrsnih kobasica, burgera, sporo pečenih koljenica, langošica, kolača, fritula, palačinki, gutljaji toplog čaja, kuhanog vina i vruće čokolade, ali i domaće rakije u desetinama okusa. Peći raspoređene ulicom okupit će ljude stisnute u male, tople krugove. U ulici Furunici najviše će nas grijati ljubav. Prema obitelji, prijateljima, djeci, gradu, Adventu, Božiću… Toplinu će unijeti i nastupi na pozornici Kupolici gdje nas čekaju svi: i zvijezde i zabavljači i mlade nade, ponešto duhovno, ponešto tradicionalno.

U subotu u 20.00 stiže ABBA tribute bend, jer kako bolje otvoriti Advent, nego uz ples omiljenih evergreena. Ne treba zaboraviti kako je Advent vrijeme došašća, vrijeme duhovnog promišljanja, vrijeme priprave za Božić. Uz Franjevački samostan i crkvu Sv. Križa postavljen je središnji gradski adventski vijenac, na kojem prvu svijeću, u nedjelju u 17.30 pali dogradonačelnica Osijeka Žana Gamoš, uz glazbeni program operne dive Sanje Toth i majstora klavijature Igora Valerija. Večernja misa počinje u 18.00 sati, a program na pozornici nastavljamo već od 19.00 s nastupom Akvarela, nakon čega pozornicu preuzima Igor Delač sa svojim bendom. 

Prošećite Adventom u Tvrđi i uživajte u programu, ponudi, ljepoti Tvrđe, ali najviše u onima oko vas – i ove godine, za Advent poklonite ljubav!

Pravi adventski duh nije samo u Tvrđi. Kupola Prvog hrvatskog piva, Božićna pivnica u srcu grada, i desetak kućica oko nje unose dašak Adventa i na glavni trg. Velika kupola promjera 14 metara, donosi priliku da se sklonite od vjetra, a još uvijek uživate u pogledu na osječku konkatedralu. Pričekate božićni tramvaj, počastite se domaćim langošicama, kobasicama, fritulama ili palačinkama. Popijete kuhano vino ili čaj, vruću čokoladu, i pogledate ponudu naših OPG-ovaca. Uz koncerte i bogate programe koje nam ovog Adventa u centar grada donosi Osječko. Za sve koji s nestrpljenjem iščekuju osječku Ledenu bajku, važno je znati i kako će Klizalište Sokol Centar početi s radom u ponedjeljak, 2.12. u 17h. Sve je to tek početak adventskog druženja. U sljedeća 3 tjedna, pred nama su i Mia Dimšić, Brevis, Marko Tolja… inspekcija čizmica za Sv. Nikolu, dolazak Djeda Mraza, nagradne igre, božićno kino… i puno sjajnih trenutaka za pamćenje u Tvrđi, na klizalištu, u centru grada… Iščekivanje se bliži kraju, stiže nam Advent!

Tekst: Grad Osijek

Foto: OsijekExpress.com

Facebook Comments