1. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Mega dobra ideja! Izložba industrijske baštine s radničkim sendvičima! OLT Times

2 min read
Bit će radničke cuge, radničkih sendviča, svega onog što sjeća na vrijeme kada je Osijek imao tvornice i više tisuća radnika.
rad posao

Osječka tvornica ideja kreirala je zaista hvale i pozornosti vrijedan događaj, od 13. do 15 prosinca u Osijeku, a riječ je o 1. Izložbi industrijske baštine, nazvanoj još OLT Times. Bit će radničke cuge, radničkih sendviča, svega onog što sjeća na vrijeme kada je Osijek imao tvornice i više tisuća radnika.

EVENT

Proživite život nekad najveće tvornice i njenih 3.500 radnika, okrenite jednu na ‘eks’ na šanku Metalca – kultne gostionice u kojoj su radnici OLT-a započinjali dan ‘trzajem s nogu’, probajte radnički sendvič, upoznajte arhitekturu, proizvode te život i anegdote radnika.

Pozivamo vas na otvorenje prostora udruge Osječka tvornica ideja uz izložbu OLT TIMES – inspiriranu industrijskom baštinom prikupljenom i spašenom iz napuštenog pogona tvornice OLT.

Otvorenje izložbe održat će se 13. prosinca u 18h – Trg Vatroslava Lisinskog, dvorište (klasične gimnazije), katakomba 6 te će biti otvorena do 15. prosinca, svakog dana od 18 do 21h.

Osječani nose identitet Osijeka kao industrijskog grada. Budi li to pozitivne ili negativne emocije? Rast, doseljavanje i razvoj jednog grada projiciran u život i urbanu kulturu jednog doba. Ili ono drugo, propadanje, degradacija prostora i izazove sadašnjosti?

I pozitivne i negativne, već pomalo izblijedjele ili one još svježe emocije, zapisane su u materijalnim ili nematerijalnim tragovima, u industrijskim pogonima, slikama, fotografijama, strojevima ili u trajno neizbrisivim memorijama radnika i svih nas.

Započinjemo niz sa anegdotom: „Ja sam uvijek bila najbolja radnica i gurala normu pa sam za nagradu imala zastavicu na svom stroju“. Tko bi danas pristao na ovu nagradu?😂 Koje su anegdote vaših roditelja, baka i djedova?

OLT nije iznimka, nije početak, ali nije ni kraj priče o industrijskoj baštini! – pozivaju na događaj.

Foto: Facebook

Facebook Comments