18. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Izbori: Kako je Osijek glasao ’14. godine? I što iz toga možemo pretpostaviti?

2 min read
Poslije prvog kruga bilo je 43.837 važećih glasova u Osijeku. Ivo Josipović je u prvom krugu u prosincu 2014. godine bio vodeći kandidat s 16.689 glasova, malo ispred Kolinde Grabar Kitarović s 16.075.
izbori 14 2

Osijek Express nema favorita, nema političku osnovu ni naklonost. Odlučili smo se tek ‘poigrati’ brojkama 🙂

Službena internetska stranica Državnog izbornog povjerenstva ‘sjeća’ se kako je Osijek glasao ’14. godine, sjeća se predsjedničkih izbora 2014. godine i pobjede Kolinde Grabar Kitarović. Pobijedila je tada i u Osijeku, u drugom krugu izbora, s razlikom od 486 glasova nad Ivom Josipovićem, koji ju je ‘ušio’ u prvom krugu sa 614 glasova.

Poslije prvog kruga bilo je 43.837 važećih glasova u Osijeku. Ivo Josipović je u prvom krugu u prosincu 2014. godine bio vodeći kandidat s 16.689 glasova, malo ispred Kolinde Grabar Kitarović s 16.075. Na trećem mjestu bio je Ivan Vilibor Sinčić s 8.475 glasova, a četvrti je bio Milan Kujundžić s 2.598 glasova.

U drugi krug otišli su Ivo Josipović (SDP, ljevica) i Kolinda Grabar Kitarović (HDZ, desnica).

S obzirom na Kujundžićevu današnju poziciju u HDZ-ovoj Vladi RH, njegova pozicija pripada desnici, sukladno čemu je za pretpostaviti kako su se njegovi glasovi iz prvog kruga ‘prelili’ aktualnoj predsjednici. Pa ipak, to nipošto ne bi bilo dovoljno da je Josipović privukao glasove tadašnjeg kandidata Živog zida. Ti su glasači, sukladno programu stranke, bili apsolutno protiv i jednih i drugih. Međutim…

U drugom krugu je bilo 53.804 važećih glasova, čak oko 10.000 više no u prvom krugu. ‘Probudilo’ se glasačko tijelo koje, zacjelo, nije ‘pripadalo’ nikome.

Kolinda Grabar Kitarović dobila je 27.145 glasova, nasuprot Josipovićevih 26.659 glasova.

Kako se ovo može čitati ususret prvom krugu predsjedničkih izbora 2019. godine, a gdje desnicu predstavljaju dva jaka kandidata – Kolinda Grabar Kitarović i Miroslav Škoro, gdje je Zoran Milanović ono što je bio Josipović, a Mislav Kolakušić može biti Sinčić?

Škoro nije ‘kalibar’ Kujundžića, već značajno jači – i glasovi desnice će se, zacjelo, ozbiljnije disperzirati u prvom krugu. Ako Milanović dobije isto što i Josipović u prvom krugu, u drugi, po toj pretpostavci, ušao bi u Osijeku kao vodeći. A onda? Kome idu Kolakušićevi glasovi? Kome ‘spavači’? Ako Kolakušić uopće bude niže!? Škoro je iz Osijeka, u Osijeku vlada SDP u koaliciji (ljevica), HDZ je pojedinačno najjači…

Osijek ne odlučuje sam, ali svakako može biti uzorak za ovo promatranje.

Foto: Youtube, DIP (screenshot)

Facebook Comments