28. rujna 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Biljana Borzan: Hrvatska nije poštovala rok i omogućila EU regulativu kontrole hrane

2 min read
Za razliku od većine građana EU, stanovnici Hrvatske od 14. prosinca 2019. neće uživati veću razine sigurnosti hrane jer Republika Hrvatska nije poštovala rok
biljana borzan

ENVI Committee - Exchange of views with WHO Director-General on the Right to Health in the light of the Human Rights' Week

Za razliku od većine građana EU, stanovnici Hrvatske od 14. prosinca 2019. neće uživati veću razine sigurnosti hrane jer Republika Hrvatska nije poštovala rok i omogućila primjenu nove europske regulative o službenim kontrolama u proizvodnji i prodaji hrane.

„Donijeli smo nova pravila kako bi se na najmanju moguću razinu smanjio broj trovanja hranom i slične ugroze te kako bi se kriminal u tom sektoru strože kažnjavao. No čini se da to kod nas nije problem jer hrvatski propisi još nisu usklađeni s regulativom, nije donesen novi zakon. Vlada je imala dvije godine da to učini i nije dobro što ćemo predsjedanje s EU započeti na ovaj način,“ kazala je Biljana Borzan, potpredsjednica eurosocijalista, te članica parlamentarnih odbora za sigurnost hrane i zaštitu potrošača.

Nova EU regulativa o službenim kontrolama[1], na europskoj razini uspostavlja jednostavan, integriran i učinkovit sustav kontrole sigurnosti hrane te strože veterinarske i fitosanitarne standarde. Europska komisija dobiva šire ovlasti da, u slučaju kada država članica ne može garantirati sigurnost hrane proizvedene na svom teritoriju, zaustavi prodaju i transport rizične hrane iz te zemlje. 

Kažnjavanje prijevara s hranom je značajno postroženo novim propisima. Primjenom regulative EU obvezuje države članice da prijevare s hranom financijski kažnjavaju najmanje u visini nelegalno stečenog profita ili postotkom ukupne zarade. “Kazne moraju biti odvraćajuće da se izbjegnu situacije u kojima je maksimalna zakonska kazna za prevare s hranom manja od zarade ostvarene prevarom. Bilo je slučajeva u kojima se pokvarenim trgovcima isplatilo varati potrošače jer je nelegalna zarada bila višestruko veća od kazni. S obzirom na ležeran stav vlade, čini se da u Hrvatskoj nema kriminala i prijevara s hranom,“ zaključila je hrvatska eurozastupnica.

Foto: EU / Ured Biljane Borzan

Facebook Comments