19. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Šojat kaže: Nije sve na roditeljima, ali i ukazuje: Dan žalosti za Aleksandra Bogdanovića!?

2 min read
Ivana Šojat, pretpostavke kako će zbog 'post-a' biti i sama metom kritike, kaže, nije sve na roditeljima...

Osječka i hrvatska književnica Ivana Šojat, vrlo često britkog izričaja i kritike spram političkih i socijalnih devijacija, osvrnula se danas na Facebook-u na posljednju prometnu nesreću u Osijeku sa smrtnim ishodom, a gdje su ugašena tri mlada života.

Ivana Šojat, pretpostavke kako će zbog ‘post-a’ biti i sama metom kritike, kaže, nije sve na roditeljima…

– Izlažem se riziku da me proglase bezdušnom, no jednostavno moram reagirati na gomile tekstova i komentara vezanih uz onu prometnu nesreću. Naime, gotovo svi roditelje smatraju jedinim krivcima za nesreću. Hm. Svatko tko (poput mene) ima više djece dobro zna da istim pristupom odgoju i istim primjerom vlastita ponašanja neće “proizvesti” istu djecu. Djeca naime nisu “mali roboti” u koje usađujemo ponašanje kao software. Na “finalni proizvod” u ogromnoj mjeri utječu i društvo u kojem se mlada osoba kreće, ali i društvo i društvene prilike općenito, a utječu i temeljne postavke s kojima se rađamo – psihološki profil. Svatko od nas poznaje barem jednu pristojnu i kulturnu obitelj iz koje je potekao netko problematičan. Osim toga, razmotrite društvo u kojem živimo, društvo preokrenutih vrijednosti u kojem bahati krkani koji obogatili su se u najmanju ruku na sumnjiv način privlače veću medijsku pozornost svojim “pothvatima”, nego, recimo, djeca koja pameću osvajaju nagrade po međunarodnim znanstvenim natjecanjima, gdje gologuzi sebritiji zauzimaju više prostora po novinama, nego, recimo, kultura. A i pojam “dijete.. do kad je netko dijete koje nije odgovorno za vlastite postupke? Jesu li moji roditelji krivi zato što sam ja ponekad kreten? – napisala je Šojat, a onda se osvrnula i nešto što je i drugima bilo na umu, no tek se ona odlučila to reći…

– Tu je i dan žalosti… kojeg nije bilo kad je na pješačkom prijelazu, posve nevin i trijezan poginu veliki osječki glumac Aleksandar Bogdanović. Njega je pokosio pijan mladi vozač bez vozačke dozvole. Poput onog koji je sa sobom u smrt odveo još dvoje. A mogao je taj u smrt odvesti i puno više. Da su mu se na putu našla neka tuđa djeca koja nemaju automobil, netko tko bi možda išao u prvu šihtu, netko tko je slučajno baš tad bio na cesti ili onoj stazi koja Tvrđu povezuje s Donjim gradom. Do koje nam je godine dopušteno nemati ni savjest, ni razum? Pa vi sad opalite po meni bezdušnoj, po roditeljima, po policiji koju su mnogi, kad je malo nagazila, napadali zbog “represije”… Ali, ipak se zapitajte zbog čega bismo trebali istinski manje žalovati, a više se upinjati mijenjati svijet u kojem se batrgamo… – zaključuje Šojat.

Foto: JPVP Osijek

Facebook Comments