28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Španjić & Turković: Susret legendi! Voljeli se – i kad nisu!

2 min read
Prošlo je, dakle, i 20 godina otkada je ovaj 'tandem' dizao narod na noge u Gradskom vrtu, Španjić iz lože, a Turković s terena, no pogled na njih vrijedi 'kao Liga prvaka' :)
španjić turković

Milan Španjić, bivši predsjednik i direktor NK Osijek, točnije ‘direktor svih direktora’, ako je Ćiro ‘trener svih trenera’, ugostio je jučer ‘posljednjeg nogometnog romantičara’ Gradskog vrta, istinsku nogometnu legendu, Almira Turkovića. Za isti stol sjeli su jučer omiljeni direktor i omiljeni napadač Osijeka s konca 90-tih.

Bila su to, tamo na samom koncu 90-tih godina, drugačija vremena u Gradskom vrtu. Klub nije bio poduzeće tržišno stjecanih sredstava, već se klupski vrh borio među vlastitim vezama pronaći sponzore i novac.

Znalo se biti i više mjeseci bez novca, a utakmice su se morale igrati, pobjeđivati… Španjić je u tim uvjetima igračima zapravo bio ‘suprotstavljena strana’, onaj koji ima ili nema novac, kojeg je uprava trebala nabaviti, a on je bio na ‘prvoj liniji obrane’. Ali ipak su ga svi igrači voljeli. Jer, ‘Španjola’ je i razumio i ‘disao’ i klub i nogometaše i nogomet i svlačionicu i stadion…

– Dajte da nam Španjić kaže kako stvari stoje. On i kad ‘mulja’, ljepše ga je slušati – znao je reći tadašnji libero Osijeka Ivica Beljan kada bi čelnici objašnjavali zašto kasni plaća.

Riječ je bila o tome da su igrači naprosto znali da u Španjiću žive samo dobre namjere, da nema zloće i da će prvom prilikom ‘nahraniti’ sve njih. Španjić, osim što je volio i voli klub, znao je da mora imati uzajamno poštujući odnos s igračima. Jedino je to u to vrijeme bila dobitna formula za opstanak i uspjehe.

A Turković? Turković i Španjić su imali poseban odnos. Neka nas razuvjere protagonisti, ali mislimo da je to bilo otprilike ovako…

Sišao je iz klupskih ureda Turković van na parking, odlučan otići iz kluba. Godina nepoznata! Španjić je bio gore, pokušavao ga odgovoriti. Jer, znao je direktor da nema takvog napadača lako za nabaviti, a novca još manje. I stoji Turković vani s nekakvom ceduljom u ruci. Veli, dao mu Španjić ispisnicu. Znao je Turković da to malo vrijedi, tako ispisano rukom na bloku, bez žiga, ali barem je s nekakvom zadovoljštinom izašao sa sastanka.

Ostali su skupa tada, a evo ih i sada, 20 godina poslije! 🙂

Prošlo je, dakle, i 20 godina otkada je ovaj ‘tandem’ dizao narod na noge u Gradskom vrtu, Španjić iz lože, a Turković s terena, no pogled na njih vrijedi ‘kao Liga prvaka’ 🙂

Turkovića vole Zadar, Split, Osijek, Sarajevo… Ne bez razloga. Iznimno darovit nogometaš bio je i jest ljudina!

Foto: Facebook

Facebook Comments