23. ožujka 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Osječki HSP u priopćenju: Koliko će s pročišćivačem otpadnih voda poskupiti voda?

2 min read
Voda je u Osijeku poskupjela s prvim danom veljače. Priopćenjem je na taj događaj reagirao, prema redakcijama, osječki HSP, s Dragom Markovićem u potpisu...
vodovod

Voda je u Osijeku poskupjela s prvim danom veljače. Priopćenjem je na taj događaj reagirao, prema redakcijama, osječki HSP, s Dragom Markovićem u potpisu…

PRIOPĆENJE

Kad god se dogodi neko poskupljenje komunalnih usluga objašnjenje se uvijek ‘zapakira u celofan’, kao nešto što se moralo dogoditi i što je nužno kako bi sustav nastavio funkcionirati, jer eto, ako ne poskupe, sve se dovodi u pitanje. Tako je bilo i s najavom i odlukom o poskupljenju vode u Gradu Osijeku. Najprije je Vodovod u studenom 2019. godine donio nekakvu odluku o poskupljenju pa su je povukli, uz obrazloženje da nije bila usuglašena s nadzornim odborom. Do poskupljenja je ipak došlo i od 01. veljače imamo nove, veće cijene i vode i odvodnje.

Poskupljenje se može predstaviti na mnogo različitih načina. Ako ćemo rasčlaniti po stavkama računa koji plaćamo, voda za kućanstvo je poskupjela oko 20 posto, dok je odvodnja poskupjela skoro 35 posto, i to je onaj dio novaca koji kod plaćanja računa ostaje Vodovodu. Naknade koje plaćamo u cijeni vode nisu se mijenjale. Ako ovo poskupljenje ‘provučemo’ kroz ukupni račun koji plaćaju kućanstva, onda uz sve ostale naknade i PDV, ovo poskupljenje iznosi oko 13 posto, što puno ljepše zvuči i prihvatljivije je ušima potrošača. Sve u svemu, ovoga puta je Vodovod puno kvalitetnije iskomunicirao poskupljenje i to predstavio kao benignu stvar, skoro kao da je voda pojeftinila.

Držimo da do ovog poskupljenja nije ni smjelo ni trebalo doći, jer ne mogu i ne trebaju građani grada Osijeka i svih okolnih mjesta, koje vodom opskrbljuje osječki Vodovod, biti odgovorni za grijehe upravljačkih struktura iz sadašnje i prijašnjih vlasti grada Osijeka. Problemi i cijene vode i odvodnje, koje nas u budućnosti čekaju su ono što nas u HSP-u zabrinjava puno više, pa pozivamo i gradsku upravu i Upravu Vodovoda da kažu osječkoj javnosti kada će biti gotov i stavljen u funkciju pročišćivač otpadnih voda? Pozivamo ih također da obavijeste zainteresiranu javnost koliko će nakon stavljanja u funkciju pročišćivača otpadnih voda poskupiti ‘vodna usluga’, kako to piše na računima Vodovoda koje svaki mjesec uredno dobivamo? – stoji među ostalim u priopćenju.

Foto: Google Street Viws (screenshot)

Facebook Comments