1. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Borzan protiv Plenkovića u EU: Smanjivati prava putnika je opasno i bezobrazno!

2 min read
Ovo je baš u maniri naše Vlade kojoj nije dovoljno što uništava prava potrošača u Hrvatskoj, već sad smanjuje i europska prava na koje se naši građani mogu pozvati - kaže Borzan

-Better Food for Better Health- WHO workshop Co-hosted by Mairead McGuinness, Vice-President of the European Parliament, MEP (EPP) and by Biljana Borzan MEP (S&D) and in collaboration with the Netherlands EU Presidency. Photo: Erik Luntang

Potpredsjednica Europskih socijalista Biljana Borzan oštro je osudila najave da će hrvatska Vlada za vrijeme našeg predsjedanja EU predložiti smanjenje prava putnika u zračnom prometu.

– Mislim da je ovakav prijedlog skandalozan! Prava putnika u zračnom prometu su već godinama na snazi, a još uvijek tek 14 posto građana zna za njih. Čak 72 posto putnika se u slučaju problema ne žali jer smatra ili da nema smisla, ili da neće biti dovoljno kompenzirani. Smanjivati pravo koje ionako putnici ne uspiju ostvariti je opasno i bezobrazno! Ukoliko Vlada nastavi s ovim prijedlogom, ja ću napraviti sve u mojoj moći da ne prođe u Europskom parlamentu – rekla je Borzan. 

Podsjetimo, jučer je u javnost dospjela informacija da naša Vlada u neformalnim razgovorima pokušava vratiti na stol europski zakon o pravima putnika u zračnom prometu i srezati prava putnika. Putnik sada ima pravo u slučaju kašnjenja leta duljeg od tri sata ostvariti naknadu, a naša Vlada predlaže da putnici naknadu mogu ostvariti tek nakon pet sati kašnjenja. 

 – Ne vidim zašto bi se aviokompanijama izlazilo u susret?! Unatoč golemoj zaradi, statistike pokazuju da aviokompanije u samo pola slučajeva otkazivanja ili kašnjenja kažu putniku da ima prava. Većina putnika tako sama plati nastale troškove poput hotela ili hrane, a koji su često veći i od naknade na koju imaju pravo. Ovo je baš u maniri naše Vlade kojoj nije dovoljno što uništava prava potrošača u Hrvatskoj, već sad smanjuje i europska prava na koje se naši građani mogu pozvati – kaže Borzan. Borzan je podsjetila i da su kompanije u slučaju izvanrednih okolnosti poput terorističkih napada ili vremenskih nepogoda izuzete plaćanja odštete putniku, tako da su veća otkazivanja letova u zadnjih nekoliko godina posljedica jedino njihove neorganiziranosti.

Tekst i foto: Ured Biljane Borzan

Facebook Comments