17. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

SDP ‘u ofenzivi’ po Belom: Jedina demografska mjera koju provodi županija jest zapošljavanje u Županiji

3 min read

Konferenciju za medije u Belom Manastiru nakon sjednice Predsjedništva Županijske organizacije SDP-a Osječko-baranjske županije, održali su Domagoj Hajduković, predsjednik Županijske organizacije SDP Osječko-baranjske županije i Marko Bogatić, potpredsjednik Županijske organizacije i predsjednik Gradske organizacije SDP Beli Manastir.

SDP je ‘u ofenzivi’ po županiji, a sukladno najavama priprema za parlamentarne izbore… Prenosimo priopćenje…

PRIOPĆENJE

“Ovo je samo jedna u nizu tematskih sjednica Predsjedništva u različitim mikroregionalnih središtima naše županije s ciljem skretanja pažnje javnosti na probleme koji more određenu mikroregiju ili županiju u cijelini. Istok Hrvatske je među depopulacijom najpogođenijim dijelovima zemlje pa je time pogođena i naša županija ali posebno  Baranjska mikroregija koja je prvo trpila u Domovinskom ratu a sada trpi i opću gospodarsku, socijalnu i demografsku devastaciju. Budući da smo visoko centralizirana država, većina alata za popravak ovakvog stanja je u rukama Vlade, što Vlada ne koristi jer nema jasnu viziju niti strategiju što želi i kako želi razvijati zemlju. Osječko-baranjski župan je prezaposlen predsjedničkom kampanjom a onda unutarstranačkim izborima da bi radio ono za što su ga građani birali i bar se pojavljivao na sjednicama Županijske skupštine. Jedina demografska mjera koju provodi županija jest zapošljavanje u Županiji i povećavanje broja upravnih odjela a time i pročelnika koje trebaju plaćati ti isti građani koji se iseljavaju. Opća nebriga i neodgovoran odnos prema vlasti, očigledan je na državnom nivou ali i na lokalnom” istaknuo je uvodno Hajduković. 

“Prije nešto manje od tri godine, aktualni gradonačelnik Belog Manastira dobio je izbore za  pod sloganom “pokrenimo grad”, nažalost malo toga je pokrenuto od strane aktualne vlasti, (jedino možda obnova voznog parka u gradu i gradskim firmama). Projekti koje se realiziraju su iz Intervencijskog plana kojeg su naslijedili (i u prethodnom mandatu osigurana sredstva, cca 130 milijuna kuna), ali ni to ne ide baš predviđenom dinamikom (višestruko preprojektiranje pojedinih investicija, pogrešne procjene vrijednosti nabava, poništeni natječaji…). Ono što je svakako obilježilo ove gotovo tri godine na vlasti gradonačelnika Tomislava Roba su njegovi izbori direktora trgovačkih društava u vlasništvu grada: jedan direktor gradske tvrtke je po struci medicinski tehničar a njegove poslovne odluke su povećanje broja zaposlenih sa 6 na 12, kupovina službenog passata, a njegova privatna tvrtka od grada dobije 30.000 kuna poticaja. Radi li se tu o sukobu interesa? Drugi je direktor bratić od gradonačelnika koji je iz bivše tvrtke navodno otišao zbog milijunskih gubitaka a njegova privatna tvrtka ostvari kroz Intervencijski plan za Beli Manastir poticaj u iznosu od 430.000 kuna! Treći navodno ima pravomoćnu optužnicu zbog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju kojom je oštećena tvrtka iz Kneževih Vinograda za nekih 156.000 kuna. Složit ćete se, uprave javnih tvrtki za poželjeti! Posebno se pamti gradonačelnikov potez kupovine plavih haljina za 3.600 kuna sredstvima Proračuna grada zajednici žena HDZ-a. Složit ćete se da su ovo sve potezi koji jačaju optimizam i povjerenje građana u instituciju gradonačelnika. Trebamo li se onda čuditi kada svoju budućnost žele graditi negdje dalje od ovoga svega” rekao je Marko Bogatić. “Građani gube povjerenje u institucije jer se stječe dojam na oni na vlasti mogu činiti što god žele bez ikakvih posljedica i ignorirajući Zakon i institucije koje nadgeledaju njihov rad. Koliko je samo Plenkovićevih ministara otišlo zbog sumnje u korupciju? Ovo nije država ljudi s članskom iskaznicom HDZ-a, već država svih njezinih građana. Mi želimo Hrvatskoj ponuditi sve ono što sadašnja vlast nije: transparentnost, poštenje i rad” zaključio je Hajduković.

Facebook Comments