25. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Testirano spajanje Xiaomija na 5G u Osijeku! U travnju stižu povoljniji 5G mobiteli! Na rate!

3 min read
bijelić 5g mesić gamoš (100 of 1)

Od travnja će se na tržištu u Hrvatskoj, samim time u Osijeku, naći Xiaomijevi 5G mobiteli niže novčane vrijednosti, dostupni svima, uz obročno plaćanje – najavio je Viktor Bijelić danas u Osijeku, a pošto se dogodio sastanak na visokoj razini i upriličeno prvo spajanje Xiaomijevog mobitela na 5G mrežu. Dobrodošli u novo doba…

Tvrtka Bijelić Co., ovlašteni distributer Xiaomija, kineskog lidera pametnih telefona i Grad Osijek danas su na gospodarskom sastanku posvećenom otvaranju novih prostora suradnje Hrvatske i Kine u području informacijskih tehnologija, ugostili Nj.E. gđu Erwen Xu, izvanrednu i opunomoćenu veleposlanicu Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj te g. Tonya Chena, generalnog direktora Xiaomi CEE & Nordic & Baltic.

Ovom iznimnom gospodarskom druženju koje će zasigurno otvoriti nove prostore za grad Osijek i Republiku Hrvatsku prisustvovali su drugi predsjednik Republike Hrvatske i viši savjetnik Instituta za istraživanja suvremenog svijeta NR Kine g. Stjepan Mesić, g. Kai Liu savjetnik u Uredu za gospodarstvo i trgovinu pri Veleposlanstvu Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj te g. Yu Zhang tajnik Veleposlanstva Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj, kao i domaćini druženja g. Viktor Bijelić vlasnik tvrtke Bijelić Co i gradonačelnik grada Osijeka g. Ivan Vrkić sa suradnicima. 

Navedeni susret bio je izvrsna prilika i za predstavljanje Xiaomi 5G pametnih telefona na testnoj 5G mreži u suradnji s A1 Hrvatska, upravo u srcu Osijeka na Trgu Ante Starčevića.

– Zahvaljujući prepoznavanju pravog partnera i proaktivnosti osječke tvrtke Bijelić Co., svjetski lider pametnih telefona Xiaomi na hrvatskom je tržištu prisutan od 2018. godine … Posebno sam sretan što danas svjedočimo predstavljanju Xiaomi 5G pametnih telefona na testnoj 5G mreži u suradnji s A1 Hrvatska … te u našem Osijeku započinjemo još jedno tehnološko poglavlje koje će doprinijeti razvoju našeg gospodarstva i regije – rekao je Viktor Bijelić, dodajući na izravna pitanja novinara kako u ovom trenutku postoji na tržištu 5G Xiaomijev mobitel, a koji ne pripada redu jeftinijih, no da će uskoro doći na tržište i oni pristupačniji svakom džepu.

Nj.E. gđa Erwen Xu, izvanredna i opunomoćena veleposlanica Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj naglasila je…

– U narednom razdoblju očekujemo veću suradnju između kineskih tvrtki i hrvatskih distributera te telekom operatera, posebice u području novih generacija 5G komunikacija, no jednako tako i na drugim poljima – rekla je, dodajući…

– Hrvatsku je Kina odavno prepoznala kao područje razvoja i ulaganja, a i kineski turisti obožavaju ovo mjesto. Samo u prošloj godini posjetilo Vas je oko pola milijuna Kineza – zaključila je.

Tony Chen, generalni direktor Xiaomi CEE & Nordic & Baltic dodao je na izlaganje Viktora Bijelića kako možemo uskoro očekivati povoljnije mobitele spremne za 5g tehnologiju.

– Ponosni smo što je Xiaomi dio telekomunikacijske revolucije 5G tehnologije. Xiaomi se oduvijek vodio načelom da inovacija treba biti dostupna svima, sukladno čemu će stanovnici Osijeka imati priliku biti dio te budućnosti. Hvala vam na povjerenju i mogućnosti sudjelovanja u ovom projektu – rekao je, dodajući još na izravno pitanje novinara…

– Snaga 5G mreže se ponaprije očituje u brzini, prijenosu informacija u realnom vremenu, usljed čega se i druge stvari mogu razvijati. Da, naša je težnja da takva tehnologija bude dostupna svima i Xiaomi radi na razvoju mobitela čija vrijednost ne bi prelazila 300 eura – zaključio je.

– Ovo je samo privremeni signal, a za trajne smo u razgovorima s partnerima o lokacijama i svrhama prvih 5G točaka. Naravno da one u prvom trenutku neće biti na području cijeloga grada i za sve građane. Naglasila bih i to da smo odlučni, uz testiranja koja vrši HAKOM, provesti još jedno neovisno testiranje kada je riječ o elektromagnetskom zračenju na području Osijeka – zaključila je dogradonačelnica Osijeka Žana Gamoš.

Facebook Comments