29. rujna 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Hrvoje Vidović: Kondicijski trener nije samo za sportaše, već i djecu, rekreativce…

6 min read
Voditelj je Fitness centra Ritam pulsa u Osijeku te voditelj sportskih aktivnosti za djecu s teškoćama u razvoju u Udruzi roditelja djece s teškoćama u razvoju „Vukovarski leptirići“.
hrvoje-vidović-osobna-arhiva-4

Jeste li u kondiciji? Naravno! Sve dok se prijatelji ne presele na 3. ili 4. kat, a mi spoznamo koliko nam je dug jezik kada se rastegne po podu od muke i naše lišenosti svake snage…

Posljednjim godinama prošlog stoljeća naš se narod još dovoljno fizički pogonio i ‘grbio’ u svakodnevnim aktivnostima, održavajući i oblik i kondiciju, no vrijeme se stubokom promijenilo, strojeve zamijenili uredski stolovi, radno se vrijeme ‘rastegnulo’ od iza doručka, preko ručka…, sva sila užitaka postala dostupnija. I naša su tijela odgovorila! Zahtjevaju održavanje, tjelovježbu, treninge i programe, odabir namirnica i rada…, a sve ne bi li naš duh zaista bio u zdravom tijelu, umjesto da produženi život koristimo hodajući s uputnicama po pretragama. Tijelo zahtjeva – održavanje!

A tu nas tek danas očekuje sila zamki i samoproglašenih stručnjaka pogrešnih savjeta i usmjerenja. Jedan je novinar, željan dostizanja odgovarajuće snage i kondicije posegnuo za ekstremnim vježbama i ostavljanjem hrane, a da bi potom kao rezultat otopio mišiće i razbolio se.

Valja nam se utjecati isključivo znalcima i stručnjacima, kao i znati što nam je potrebno, što želimo postići…, bilo da smo vrhunski sportaši ili osobe čija svakodnevica od njih zahtjeva ” motoričke i funkcionalne sposobnosti, morfološke karakteristike te pozitivan zdravstveni status”…

Hrvoje Vidović – diplomirao je na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, smjer kondicijska priprema sportaša. Voditelj je Fitness centra Ritam pulsa u Osijeku te voditelj sportskih aktivnosti za djecu s teškoćama u razvoju u Udruzi roditelja djece s teškoćama u razvoju „Vukovarski leptirići“. Kroz svoju dugogodišnju sportsku karijeru postao je višestruki državni prvak i nastupao za hrvatsku karate reprezentaciju na svjetskim i europskim prvenstvima gdje je postizao značajne rezultate.

Tko je kondicijski trener?

Za početak, mislim da je važno objasniti što je uopće kondicijska priprema. Dakle, radi se o skupu trenažnih postupaka kojima razvijamo i održavamo motoričke i funkcionalne sposobnosti, morfološke karakteristike te pozitivan zdravstveni status, bilo da se radi se o sportašima, rekreativcima ili djeci. A kondicijski bi trener onda bila osoba koja je stručna za provedbu trenažnih, odnosno sportskih aktivnosti.

(tekst se nastavlja nakon fotografija)

Što je, a što sve nije kondicijski trening, odnosno koje su greške koje pojedinci čine u uvjerenju da dobro rade?

Kondicijski trening širok je pojam koji mnogi povezuju uz razvoj aerobnih sposobnosti. Naravno, aerobne sposobnosti jesu dio kondicijskog treninga, ali nisu i jedini dio njega. Jednako važni dijelovi su trenažni postupci za razvoj anaerobnih sposobnosti, motoričkih sposobnosti te za razvoj jakosti i snage. Najčešće greške su nepravilno doziranje opterećenja u treningu, nepravilna izvedba zadanih vježbi i nepravilan omjer između odmora i treninga, što najčešće dovodi do pretreniranosti.

Tko danas poseže za kondicijskim treningom, koliko je važan i koliko je važno uz sebe imati stručnjaka?

Danas za kondicijskim trenerom posežu ne samo sportaši, već i djeca i rekreativci. Ovisno o inicijalnom stanju i željenom cilju, trener oblikuje i prilagođava program pojedincu i njegovim mogućnostima te pazi na pravilno doziranje gore navedenih parametara. Za kvalitetan rad važno je imati trenera koji prati vaš napredak i pravilno usmjerava pojedinca kroz savjete i razgovor o sporednim faktorima koji utječu na tjelesnu formu.

Je li samoinicijativna potreba i posezanje za kondicijskim treningom u korelaciji s vrhunskim rezultatima?

Vrhunski rezultat teško je postići bez specifičnog kondicijskog treninga koji je planiran i programiran potrebama određenog sporta iz kojeg sportaš dolazi. Rezultat na vrhunskoj razini zahtjeva napor blizu krajnjih granica ljudskih sposobnosti, a za tako nešto je potreban stručni kadar koji će izvući maksimum iz svakog od pojedinaca.

Tko su, po Vama, najbolji primjeri postignutih sportskih rezultata nakon primjene kondicijskih treninga?

Teško je izdvajati pojedince jer svaki profesionalni sportaš ili sportašica koriste benefite kondicijskih treninga te imaju zavidnu sportsku formu u odnosnu na rekreativca ili nekoga tko se ne bavi sportskom aktivnošću. Usporedbu možemo napraviti između sportaša danas i u povijesti. Današnji rezultati na vrhunskoj razini u većini slučajeva su puno bolji od rezultata od prije 20, 30 ili 50 godina. Razvoj kineziologije i tehnologije, a u ovom slučaju kondicijske pripreme donosi nam bolju izvedbu i samim time rezultate koje postižu današnji sportaši.

Može li kondicijski trening biti važan i potreban i osobama koje nisu profesionalni sportaši?

Da, naravno. Kondicijski trening ne služi isključivo profesionalnim sportašima, nego svakom pojedincu koji ima želju poboljšati svoju „formu“. Za primjer možemo ‘iskoristiti’ današnju djecu koja se sve manje bave sportskim aktivnostima. Njima je slabije razvijena fina i gruba motorika te je puno više pretile djece nego prije. Iz tih razloga, roditelji posežu za kondicijskim trenerima i stručnjacima iz područja kineziologije.

(tekst se nastavlja nakon fotografija)

Koliko kondicijski trening može pomoći ne-sportašu u dnevnim obvezama i aktivnostima suvremenog života?

Uz sjedilački način života u 21. stoljeću, kondicijski trening nužan je svima koji se ne bavi niti jednom vrstom druge sportske aktivnosti. Kao voditelj i trener u Fitness centru Ritam pulsa, svaki dan se susrećemo s pojedincima koji dolaze s bolovima u leđima, koljenima, ramenima i drugim točkama, a koje uzrokuje manjak kretanja i sportske aktivnosti. Nakon kvalitetno odrađenih trenažnih procesa, većina rekreativaca više ne osjeća bol i lakše obavlja svakodnevne potrebe s kojima se susreće u životu. To je primjer iz prakse koji nam ukazuje na benefite kondicijskog treninga.

Kada se mogu vidjeti prvi rezultati kondicijskih treninga?

Rezultati ovise o visini zadanog cilja, o predanosti pojedinca u trening i savjete o pravilnom načinu ishrane. Uz discipliniran i predan rad, rezultati neće izostati, a strpljenje je jednako važno jer rezultati nikada ne dolaze „preko noći“.

Praktično, čime se sve kondicijski trening može provoditi i koliko je on jeftiniji od drugih?

Kondicijski trening teško je provoditi bez odgovarajuće opreme i pomagala. Svu opremu koju koristimo u svijetu fitnessa, jednako tako koristimo i u kondicijskoj pripremi. Kada su u pitanju profesionalni sportaši koji zahtijevaju precizna mjerenja i protokole, onda pričamo o iznimno skupoj opremi i edukacijama koje pridonose vrhunskim rezultatima. Zaključio bih da kondicijski trening nije jeftin, nije ni jeftiniji od drugih, ali individualnim pristupom i educiranim stručnim kadrom donosi više nego bilo koja druga vrsta treninga.

Je li i koliko je važno kombiniranje prehrane s kondicijskim treningom?

Prehrana je iznimno važna kada ju spominjemo u korelaciji s bilo kojom vrstom treninga. Ukoliko želimo dostići željenu formu, bilo da se radi o rekreativcu ili vrhunskom sportašu, pravilna prehrana koja uključuje odabir kvalitetnih namirnica i doziranje količine istih mora biti prisutna. Većina profesionalnih sportaša surađuje s nutricionistima koji pripremaju individualni plan prehrane za svakog od njih, a rekreativci bi se trebali posavjetovati s trenerom koji im može dati točne savjete o pravilnoj prehrani – zaključuje Hrvoje Vidović.

Hrvoje Vidović – diplomirao je na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, smjer kondicijska priprema sportaša. Voditelj je Fitness centra Ritam pulsa u Osijeku te voditelj sportskih aktivnosti za djecu s teškoćama u razvoju u Udruzi roditelja djece s teškoćama u razvoju „Vukovarski leptirići“. Kroz svoju dugogodišnju sportsku karijeru postao je višestruki državni prvak i nastupao za hrvatsku karate reprezentaciju na svjetskim i europskim prvenstvima gdje je postizao značajne rezultate.

Facebook Comments