28. svibnja 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

SDP OBŽ: Spriječiti otkaze uvjetovane krizom koronavirusa

3 min read
- Vlada mora biti proaktivna i sada planirati mjere kako bi izbjegli teže gospodarske posljedice - zaključio je Hajduković.
sdp hajduković

Konferenciju za novinstvo danas je, a raspravljajući o utjecaju koronavirusa na ekonomiju države, održao SDP Osječko-baranjske županije. Na konferenciji je govorio Domagoj Hajduković, predsjednik Županijske organizacije SDP Osječko-baranjske županije.

PRIOPĆENJE

– Razvidno je da će epidemija COVID-19 virusom prouzrokovati ekonomske posljedice. Tim više što je dobar dio BDP-a Hrvatske ovisi o turizmu i dok je žarište zaraze u Europi Italija, koja je izuzetno bitan partner u trgovini i razmjeni roba i usluga. Dok se Vlada za sada uspješno nosi sa sprječavanjem širenja zaraze, mjere za zaštitu radnika i gospodarstva se ne spominju ili ih se spomenulo samo usputno – počeo je Hajduković.

– SDP je proaktivan i želimo informirati javnost, kao i nadležne kako predlažemo mjere za ublažavanje ekonomskih posljedica ove epidemije – otvorio je konferenciju za medije Hajduković.

– Zbog toga smatramo da je potrebno hitno donijeti set mjera za nošenje s ekonomskim posljedicama ove epidemije, koje sigurno neće izostati. Naš prijedlog mjera smo podijelili u tri kategorije: Mjere za zaštitu radnika i građana, mjere za likvidnost i održanje radnih mjesta, dugoročne antirecesijske mjere.

Mjere za zaštitu radnika i građana: a) Preciznije regulirati radni status – prava i obveze radnika koji zbog koronavirusa ostaju u samoizolaciji (primjerice, Vlada bi trebala promijeniti potrebne propise kako bi radnici u samoizolaciji dobili punu plaću) b) Spriječiti otkaze uvjetovane krizom koronavirusa u vremenu dok kriza intenzivno traje c) Stimulirati rad iz kuće u svim slučajevima gdje je to moguće d) Osigurati sigurnost opskrbe građana s nužnom robom i uslugama e) Moguće oslobađanje od plaćanja određenih režijskih troškova u slučaju da radnici ostanu bez posla zbog smanjene ekonomske aktivnosti uzrokovane koronavirusom.

Mjere za likvidnost i održanje radnih mjesta (zaposlenosti): a) Garancije za kredite za obrtna sredstva zbog usporavanja aktivnosti, smanjenih prihoda i usporene naplate prihoda – a kako bi se moglo npr. isplatiti plaće bez interventnog otpuštanja radnika b) Moratorij na otplatu već ugovorenih kreditnih obveza poduzeća i građana (najmanje 6 mjeseci, eventulano još 6 ovisno o trajanju epidemije) c) Obustava i/ili prolongacija uplata akontacija za porez na dobit zbog smanjenje gospodarske aktivnosti i manjka prihoda d) Revidirati obveze plaćanja paušalnog poreza na dohodak i paušalne turističke pristojbe za privatne iznajmljivače zbog činjenice da turistička sezona još nije ni započela a zbog epidemije niti neće u onakvom opsegu kakvom smo se nadali.

Dugoročne, antirecesijske mjere: a) Planirati intenziviranje javnih ulaganja – osobito iz EU fondova. b) Kontrolirati rashodnu stranu proračuna zbog očekivanog pada proračunskih prihoda. Izbjeći povećanje poreznog opterećenja kako bi se krpale potencijalne rupe u proračunu (nerealno je očekivati povećanje proračuna za 8 milijardi u ovakvim uvjetima) c) Smanjiti stopu PDV-a u turizmu i ugostiteljstvu s 13% na 10% kada bi se pospješio oporavak ovih grana gospodarstva koje su najpogođenije d) Povećanje kreditne aktivnosti HBOR-a e) Na razini EU djelovati u smjeru mjera i poticaja koji bi trebali spriječiti globalnu recesiju koristeći činjenicu da Hrvatska predsjeda Vijećem Europske unije.

– Vlada mora biti proaktivna i sada planirati mjere kako bi izbjegli teže gospodarske posljedice – zaključio je Hajduković.

Tekst i foto: SDP OBŽ

Facebook Comments