22. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Čitatelji javljaju: Slabije se kupi otpatke (čitaj: izmet) za ljubimcima!?

2 min read
- Mora se sada najednom opet paziti gdje gazite kada hodate, jer valjda sada nitko ne mari i ne misli da i dalje mora kupiti za psima - javlja nam jutros jedna ogorčena čitateljica.
pas izmet (2)

Prilika je, pa se zacjelo ponešto i iskoristi… Kako nam javljaju čitatelji, što zbog snijega, a što zbog naputaka o ostanku kod kuće, usljed pandemije koronavirusa, građanke i građani Osijeka koji prošetaju svoje ljubimce, navodno, sve manje kupe otpatke (čitaj: izmet) za istima.

– Mora se sada najednom opet paziti gdje gazite kada hodate, jer valjda sada nitko ne mari i ne misli da i dalje mora kupiti za psima – javlja nam jutros jedna ogorčena čitateljica.

– Na pločnicima, svuda… Nije normalno koliko puno toga ima sada – javlja i druga neimenovana čitateljica.

Nije O.K. – ako je tako! Jer…

Odluka o komunalnom redu Grada Osijeka, potpisana još 2016. godine, sadržava dva zanimljiva članka o ljubimcima – Članak 63. i Članak 146. Jedan definira zabrane, a drugi kazne. Zanimljivi su prije svega zato što definiraju ostavljanje izmeta, dreka ako je razumljivije, ali zapravo formalno otpatke… pa i kaznu koja slijedi onog vlasnika koji ne zavuče ruku u vrećicu i ne pokupi ‘provarenu konzervu pseće hrane’, odnosno formalno, onaj – otpadak.

Članak 63. Odluke o komunalnom redu veli – Zabranjeno je dovoditi životinje  na prostore dječjih igrališta. Nije dopušteno puštanje  životinja na javne površine osim onih koje su za tu namjenu određene i posebno označene. Vođenje pasa na javnu površinu dozvoljeno je  samo na povodcu i sa zaštitnom košarom.  Štenad i patuljaste pasmine pasa ne moraju imati zaštitnu košaru. Šetnja i zadržavanje pasa bez zaštitne košare i povodca dozvoljena je samo na javnim površinama koje su za tu namjenu određene i posebno označene. Vlasnik odnosno posjednik životinje, dužan je očistiti javnu površinu koja je onečišćena otpacima njegove životinje…

Članak 146. kaže među ostalim, a na ovu temu – Novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 kn kaznit će se pravna osoba ako: …pušta životinje na javnu površinu koja nije za tu namjenu određena i posebno označena  (čl. 63. st. 2.), …na javnoj površini vodi ili pušta psa suprotno odredbi (čl. 63. st. 2.), …ne očisti javnu površinu koju je onečistila njegova životinja (čl. 63. st. 3.), …dovodi životinju na prostor dječjeg igrališta (čl. 63. st. 1.), a onda zaključuje i ovim: Novčanom kaznom u iznosu od 400,00 kn kaznit će se i fizička osoba koja počini prekršaj iz stavka 1.

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments