3. lipnja 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Sažetak: Najviše oboljelih od koronavirusa u jednom danu

3 min read
Hrvatska je u petak zabilježila 91 novi slučaj zaraze koronavirusom, što je najviše potvrđenih oboljenja u jednom danu.

Hrvatska je u petak zabilježila 91 novi slučaj zaraze koronavirusom, što je najviše potvrđenih oboljenja u jednom danu.

U razdoblju od 24 sata broj oboljelih povećao se za 91 bolesnika, na ukupno 586 pozitivnih, izvijestio u petak Nacionalni stožer civilne zaštite. Riječ je o najvećem porastu na dnevnoj razini od 21. ožujka, kada je bilo 78 zaraženih koronavirusom.

Širenje zaraze počelo u biogradskoj bolnici

Ministar zdravstva Vili Beroš naveo je kao razlog povećanja novu mikrolokaciju na području Biograda i Zadra, a vjeruje da je jače širenje zaraze počelo u biogradskoj bolnici.

“Situacija u zadarskoj bolnici brzom reakcijom epidemiologa je u potpunosti stavljena pod nadzor i omogućeno je nesmetano pružanje zdravstvene zaštite”, naglasio je Beroš.

Dosad je testirano ukupno 4778 bolesnika. Drugih značajnijih promjena u kliničkom stanju i broju bolesnika na respiratoru u ovom trenutku nema, kazao je.

Beroš je rekao da se nastoje pronaći kontakti osoba zaraženih koronavirusom, koje su povezane sa slučajem Specijalne ortopedske bolnice u Biogradu, ističući da ta situacija neće dovesti do poremećaja u pružanju zdravstvene usluge.

Hrvatska operativno raspolaže sa 16 helikoptera koji su spremni pomoći u slučaju potrebe u borbi protiv koronavirusa, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević nakon obilaska ekspedicijskog kampa koji je ispred Kliničke bolnice Dubrava podigla vojska.

Ministarstvo unutarnjih poslova u petak je izvijestilo da su tri policijska službenika pozitivna na koronavirus, a 121 je u samoizolaciji.

Jedan od trojice zaraženih policajaca prva je osoba s područja Požeško-slavonske županije zaražena koronavirusom, a radio je na terenu u Sisačko-moslovačkoj županiji.

Počinje rad specijaliziranih trgovina u sklopu tržnica

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je da je dozvoljen rad specijaliziranim trgovinama u sklopu tržnica koje prodaju prehrambene proizvode, higijenske potrepštine te poljoprivrednim trgovinama i onima koje prodaju hranu za životinje.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je kako je situacija na sudovima unatoč teškoj situaciji stabilizirana i da unatoč otežanim uvjetima pravosuđe radi.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća da će Vlada u nastojanju smanjenja gospodarskih i socijalnih posljedica epidemije koronavirusa voditi intenzivan dijalog sa sindikatima i poslodavcima.

Vlada, najavio je, radi na provedbi prvoga paketa mjera. Rezultate je ocijenio ohrabrujućima, što po njemu znači da su mjere dobro prihvaćene. Za idući tjedan najavio je novi paket.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel upozorio je da prijedlog zakona o suspenziji određenih prava radnika nije bio samo glasina i poručio da sindikati ne pristaju ni na kakve jednostrane mjere.

Ravnateljstvo civilne zaštite izvijestilo je u petak da brojni stručnjaci volonteri pri pozivnom centru 113 ukupno prime više od 50.000 poziva građana na dan, a nakon većih izvanrednih stanja, poput zagrebačkog potresa, poziva bude i više.

Arhitekti, urbanisti i povjesničari umjetnosti pokrenuli su inicijativu za hitnim osnivanjem koordinacijskog tijela kako bi se što kvalitetnije obnovile zgrade teško oštećene u nedavnom potresu u Zagrebu te spriječila šteta u budućnosti.

Poginuo radnik koji je sanirao zgradu

U petak ujutro poginuo je radnik koji je u Domjanićevoj ulici sanirao zgradu razrušenu nakon potresa, potvrdila je Hini zagrebačka policija.

Caritas Zagrebačke nadbiskupije izvijestio je da u suradnji s volonterima Caritasa i dobrovoljcima Civilne zaštite Zagreba zadnjih dana organizira dostavu paketa pomoći na kućne adrese starijih i nemoćnih korisnika projekta “Socijalne košarice” i obiteljima stradalima u nedjeljnom potresu.

Hrvatski audiovizualni centar najavio je da će, kao potporu društvenoj kampanji #ostanidoma, na posebnoj stranici koja će se redovito ažurirati objavljivati popis svih online mjesta koja nude, većinom besplatan, streaming filmova domaće i inozemne produkcije.

Hrvatsko društvo skladatelja uputilo je Vladi pet prijedloga mjera za pomoć glazbenoj industriji, kojima bi se omogućila egzistencijalna sigurnost autora i drugih kreativaca, te bar malo olakšala njihova situacija u aktualnoj krizi uzrokovanoj pandemijom koronavirusa.

Europski glazbenici upozorili su pak da su zbog pandemije preko noći ostali bez prihoda, a s obzirom da ne dobivaju ništa od streaming servisa, koji sada imaju ogromnu zaradu, predlažu hitne zakonske promjene.

(Hina)

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments