14. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

OSIJEK COVID-19 UPDATE: 63 zaražene osobe! Kožul: Pridržavajte se mjera i izaći ćemo iz ovoga brže

2 min read
Jutarnja najava 'pressice' posljednjih dana nije 'štivo' kojeg želite čuti, jer Stožer je obavijestio kako će iste održavati samo u izvanrednim okolnostima.

Stožer Civilne zaštite Osječko-baranjske i danas je održao konferenciju za novinstvo o novostima u borbi protiv koronavirusa (COVID-19). Jutarnja najava ‘pressice’ posljednjih dana nije ‘štivo’ kojeg želite čuti, jer Stožer je obavijestio kako će iste održavati samo u izvanrednim okolnostima. Pa ipak, stanje je, bez stručne ocjene, već novinarski, zapravo dobro. Od danas, naime, Osijek i Osječko baranjska županija imaju 63 zaražene osobe koronavirusom.

– Trenutno imamo 63 pozitivne osobe, što je povećanje za 6 osoba, a od kojih je 5 bilo u samoizolaciji. Te su osobe praktički bile ‘predviđene’ da će biti pozitivne, dočim je 1 osoba iz Osijeka, s Biljske ceste, a i ona je pod nadzorom, kao i njezini svi kontakti. Ljudi pridržavajte se ovih mjera i izaći ćemo iz ovih mjera brzo – kazao je Karlo Kožul ispred ZZJZ-a OBŽ.

– Naših 5 bolesnika je na respiratoru. I dalje imamo 9 otpuštenih pacijenata. Samo je 1 medicinski djelatnik pozitivan na koronavirus, naš medicinski tehničar. I mogu reći da je 10-tak naših djelatnika izašlo iz samoizolacije. Od danas je i na snazi nova regulacija kretanja u KBC. Jedan je ulaz za pacijente i djelatnike, a gdje pacijenti prolaze termovizijski ‘scan’, gdje koga identificiramo s temperaturom, mjerimo mu još ručno… – kazao je i Željko Zubčić, ravnatelj KBC Osijek, ustanove koja već ima sasvim drugačije razdijeljene odjele i klinike u odnosu na poznati raspored, a o čemu ćemo pisati uskoro.

– Uspostavljen je febrilni centar, gdje se obrađuju svi sumnjivi slučajevi bilo po simptomima, bilo da su bili u konataktu s pozitivnom osobom. To se radi u posebnoj sobi, ne miješaju se s drugim kontaktima i žurno se testiraju. Od danas u KBC-u kreće testiranje tako da sumnjive možemo brzo istrijažirati. Najteži se liječe na Klinici na infektologiju. Kapacitet testiranja kada budemo u punom pogonu bit će od 100 do 150 dnevno – dodao je Zubčić.

– Zaštitna oprema je stigla i dijeli se Domovima zdravlja, bolnicama – kazao je još župan Osječko-baranjski Ivan Anušić, dočim je načelnik Stožera i dožupan Goran Ivanović najavio kako će uskoro biti detaljnijih informacija vezano za izdavanje novog oblika propusnica, elektronskih, a koje će i ubrzati posao, ali i spriječiti malverzacije.

– Imali smo 5 dojava, od kojih i 3 točne, a o kršenju mjera samoizolacije, od kojih 2 u Osijeku i 1 u Donjem Miholjcu. Kontrolirali smo propusnice na 8 stalnih i i 49 mobilnih punktova. Riječ je o 4.688 osoba, a od kojih 12 osoba nije imalo propusnicu – izvijestio je Ladislav Bece ispred PU OBŽ.

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments