3. lipnja 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Šveđanin i Purgerica čekaju vučiće! Termin je u lipnju!?

2 min read
Oni su sada alfa-mužjak i alfa-ženka, začetak novog čopora, kakvi u prirodi mogu brojati i do 36 'članova'.
vukovi vuk vučica

Vuk iz Švedske, Voldemort imenom i zagrebačka vučica, svojedobna ‘odbjegla nevjesta’ osječkog ZOO-a, nazvana Bellatrix, mogli bi imati vučiće negdje sredinom lipnja. To je termin kojeg su procijenili u osječkom ZOO-u, a pošto se ovaj ‘ugovoreni brak konzumirao’.

Naime, sjećate se svi kako je vučica iz zagreba ‘zdimila’ iz osječko Zoološkog vrta i tumarala danima po Baranji, dok ju nisu uhvatili uz ‘Orbanovu žicu’ i vratili u ZOO. Onamo je i stigla kako bi se obnovila vučja vrsta u Osijeku, a za što joj je već tada bio ‘pripremljen’ mužjak iz Švedske.

On je kasnije stigao, negdje oko Valentinova, a nakon isteklog vremena adaptacije, u osječkom ZOO-u su ih odlučili predstaviti jedno drugom. To kažu, zna biti ‘čupav’ trenutak, jer vukovi, baš kao i ljudi, ne moraju ‘kliknuti’. I od svega ne bude ništa.

I ispočetka su se sklanjali jedno od drugog koji sat, potom i režali jedno na drugo, da bi ih djelatnici ZOO-a zatekli u ‘ljubavnom zagrljaju’ 10-tak dana poslije. I sada se prinove očekuju u lipnju.

Imaju ‘stan’ od 6.000 ‘kvadrata’ u ZOO-u, dobro se jede i živi, koronavirus im ne smeta… Naravno da je za životinje bolja sloboda, ali ovi zacjelo ne bi ni znali kako vani živjeti.

Oni su sada alfa-mužjak i alfa-ženka, začetak novog čopora, kakvi u prirodi mogu brojati i do 36 ‘članova’.

Vučji čopor se u pravilu sastoji od roditeljskog para i njihovih potomaka, dakle, riječ je o obitelji. Vukovi (za razliku od domaćih pasa) spolno sazrijevaju tek s dvije godine i za to vrijeme ostaju s roditeljima. Prošlogodišnji mladunci pomažu roditeljima u podizanju sljedeće generacije mladunaca. U normalnim uvjetima, u jesen se vučji čopor sastoji od roditeljskog para, njihovih mladunaca iz prethodne kao i mladunaca iz te godine. S dosizanjem spolne zrelosti, mladi vukovi u pravilu napuštaju teritorij svojih roditelja i kreću u potragu za vlastitim područjem. Roditelji su uvijek dominantni u odnosu na svoj podmladak, pa obično i nema puno borbi oko dominacije. Do parenja između srodnika u pravilu ne dolazi, čak i kad ne postoji drugi seksualni partner. Pri tome, mužjak je taj koji odbija parenje. Vuk je monogaman (ostaje s jednim partnerom do kraja života). Svoju družicu osvaja borbom. Razdoblje skotnosti je oko šezdeset dana, a u jednom leglu je u pravilu između troje i sedam (ponekad se dogodi i četrnaest) mladunaca – stoji među ostalim upisano na Wikipediji.

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments