15. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Usvojene sve mjere! Molim ‘dužu s mlijekom’ 11.5. Krećem tramvajem 27.4. Ošišat ću se 4.5.

4 min read
Pandemija nije gotova, no stvorene su pretpostavke za otpuštanje pojedinih mjera i to u fazama... Mjere su jednoglasno usvojene.

U tri faze se ‘vraćamo u život’ iz situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, odlučila je Vlada RH. Pandemija nije gotova, no stvorene su pretpostavke za otpuštanje pojedinih mjera i to u fazama… Mjere su jednoglasno usvojene.

U prvoj fazi, koja počinje 27. travnja, omogućit se se rad svim poslovnih subjektima u trgovini, osim onima koji posluju u trgovačkim centrima, s iznimkom dućana koji ondje rade cijelo vrijeme posebnih mjera. Omogućit će se i nastavak rada svim uslužnim djelatnostima, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti. To su aktivnosti poput krojača, izrade ključeva, postolara, turističkih agencija i sl. Od ponedjeljka se uvode i javne gradske i prigradske linije i brzobrodske linije za otoke koji nisu povezani trajektnim linijama, a omogućuje se i rad knjižnica, muzeja, galerija, antikvarijata i knjižara. Omogućuju se i treninzi sportaša i sportašica prve i druge kategorije u pojedinačnim sportovima te seniorskim sportskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja. Omogućuje se i provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika.

1. faza 27. travnja 2020.
– rad svim trgovinama, osim onih koje posluju unutar centara
– rad uslužnih djelatnosti, osim onih gdje je blizak kontakt (krojači, izrada ključeva, postolari…)
– javne gradske i prigradske linije
– rad knjižnica i muzeja
– treninzi sportaša u najvišem rangu natjecanja (prva i druga kategorija)
– provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika

Vjerska okupljanja – omogućuje ih se od 2.5., a za što će se izraditi precizne preporuke i upute epidemiologa

Druga faza uslijedila bi od 4. svibnja, ako se prva pokaže uspješnom i ne pogorša li se epidemiološka situacija, a ona bi uključivala dozvolu rada javnog zdravstvenog sustava u punom obujmu, osim iznimki u skladu s mjerama Ministarstva zdravstva, te rad privatnika. Dozvolio bi se i rad svim uslužnim djelatnostima koje obavljaju djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, uz poštovanje posebnih mjera, kao što su kozmetičari, pedikeri, brijači i frizeri.

2. faza 4. svibnja 2020.
– rad zdravstvenog sustava u punom opsegu osim iznimki
– rad privatnog zdravstvenog sustava
– rad poslovnim subjektima uslužnih djelatnosti, a gdje se ostvaruje i bliski kontakt (kozmetičari, frizeri, pedikeri…)

Treća faza predviđena je za 11. svibnja, od kada bi se omogućilo okupljanje deset osoba na jednom mjestu uz poštivanje mjera fizičke udaljenosti, a omogućio bi se i rad trgovačkih centara kao i rad vrtića i osnovnih škola od 1. do 4. razreda te posebnih razrednih odjela kao i rad s djecom s teškoćama, koja imaju pomoćnika u nastavi. Studenti bi pak od toga datuma mogli na laboratorijske, umjetničke i kliničke vježbe te praktični rad u malim grupama. Od 11. svibnja uvele bi se i međužupanijske prijevozničke linije i linije domaćeg zračnog prijevoza, a bio bi omogućen i rad ugostiteljskih objekata isključivo na vanjskim prostorima i terasama, uz poštovanje epidemioloških mjera. Dozvolio bi se i rad ugostiteljskih objekata u smještajnim kapacitetima, samo za korisnike smještaja te rad nacionalnih parkova i parkova prirode te bi se proširili uvjeti za izdavanje e-propusnica.

3. faza 11. svibnja 2020.
– okupljanja do deset osoba
– rad trgovačkih centara
– rad predškolskih ustanova, razredne nastave od 1. do 4. razreda i rad s djecom s teškoćama, koja imaju pomoćnika u nastavi
– održavanje laboratorijskih vježbi u malim grupama u visokom školstvu
– međužupanijske linije i letovi
– rad ugostiteljskih objekata isključivo na vanjskim prostorima i terasama
– rad ugostiteljskih objekata u smještajnim kapacitetima za korisnike smještaja
– Nacionalni parkovi i parkovi prirode
– proširivanje uvjeta za e-Propusnice

Sve tri faze pretpostavljaju primjenu i pridržavanje mjera fizičke udaljenosti i najviših higijenskih standarda i dezinfekcije prostora. Nastavlja se i obveza poslodavaca da osiguraju uvjete rada prema epidemiološkim mjerama, a gdje je moguće od kuće, organiziraju sastanke na daljinu i zabrane dolazak na rad radnicima s temperaturom i respiratornim sindromima. Nastavlja se i zabrana održavanja javnih događaja i velikih okupljanja. Državna matura predviđa se za razdoblje od 8. do 29. lipnja, a vjerska okupljanja dozvoljavaju se od 2. svibnja. (Hina)

Horizontalne mjere – Važan je nastavak pridržavanje socijalne udaljenosti i higijene, poslodavci moraju osigurati rad prema mjerama, osigurati rad od kuće gdje je to moguće te osigurati sastanke na daljinu, nastavlja se zabrana javnog okupljanja i javnih događaja, epidemiolozi će naknadno izraditi upute za korištenje maski za lice, a kako su najugroženijisugrađani starije dobi, preporučuje se tim osobama, osobama s kroničnim bolestima, da ostanu kod kuće – istaknuo je premijer Plenković… HZJZ će zajedno sa Stožerom izraditi preporuke koje će se odnosniti na radno vrijeme u trgovinama, zadržavanje u zatvorenim prostorijama…

Facebook Comments