23. ožujka 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Promjene u ponedjeljak ujutro: 15 kupaca na 100 ‘kvadrata’, dvokratno… Knjižnice dezinficiraju korice knjiga…

2 min read
Između dvaju smjena, trgovina će se dezinficirati. Prijedlog je da se smanji broj košara i kolica i na taj način odmah pokaže kupcima kapacitet trgovine.

Samo jednom prva zora sviće… Ovakva! S promjenama u ponašanju trgovina, knjižnica, muzeja, galerija, prijevoznika, a pošto je država odlučila prvom fazom otpustiti dio mjera protiv širenja koronavirusa…

HGK je sumirala na jednom mjestu sve preporuke Zavoda za javno zdravstvo, a koje će u ponedjeljak, 27. travnja, ujutro zaživjeti u trgovinama, gradskom i prigradskom prijevozu, muzejima, knjižnicama, pojedinim uslužnim djelatnostima…

U trgovine će ulaziti po 15 kupaca na 100 ‘kvadrata’. Ako je trgovina od 1.000 četvornih metara, 150 ljudi može unutra. Ostali će čekati da netko izađe.

Kupujemo li odjeću, preporuka je ne probati ju u garderobi, a ako i probamo, a ne kupimo, ili vratimo istu nezadovoljni nakon isprobavanja kod kuće, trgovina mora na posebnom mjestu uskladištiti robu na 5 dana, dok ‘ne umre i posljednja nada’ u preživljavanje eventualnog virusa na njoj.

Osoblje trgovina će, kao i do sada, nositi maske, periodično dezinficirati ruke, a mi svakako na ulazu. Barijere između nas i osoblja bit će na blagajnama. A u trgovini moramo držati distancu od 2 metra od prve osobe do sebe.

Osoblju će se mjeriti temperatura pri dolasku na posao, prostor dezinficirati, a trebalo bi se i raditi u dvije smjene, da se izbjegne dodir prve i druge. Između dvaju smjena, trgovina će se dezinficirati. Prijedlog je da se smanji broj košara i kolica i na taj način odmah pokaže kupcima kapacitet trgovine.

Knjižnice imaju gotovo isti obrazac ponašanja, osim što vraćene knjige brišu dezinficijensom, a štite korice folijom. Jednak obrazac ponašanja je i u galerijama, muzejima…

Autobusi i tramvaji već imaju razlike. Vozači su odijeljeni barijerom, nose maske, dezinficiramo ruke svi, vozači češće, posebno ako diraju našu prtljagu. Sjednje u autobusu je ‘cik-cak’, s po jednom osobom u redu. Tramvaji se u tome ne razlikuju, kao ni prigradska željeznica. Valja svesti kapacitet tramvaja na sjedenje u spomenutom razmaku. A putnicima, koji to mogu, preporuča se maska za vrijeme vožnje.

Što se maski tiče, preporuka je da ih nosimo svi u trgovinama, prijevozu.

Nogometaši u ponedjeljak nastavljaju s grupnim treninzima, pa je HNS osnovao radnu skupinu koja treba pomoći u procesu povratka na terene.

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments