30. ožujka 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

HGK javlja: 158.759 nezaposlenih! U travnju 15.334 novih!

2 min read
No isto tako očekujemo i održanje više razine nezaposlenosti zbog izostanka normalizacije sezonskoga zapošljavanja u ovoj godini - vele iz HGK.
otkaz koronavirus hrvatska

Travanj je prvi cijeli mjesec u kojemu su se poslovanje i potrošnja odvijali u ograničenim uvjetima, veći dio mjeseca u strogoj karanteni, a tek u posljednjem tjednu s nešto blažim ograničenjima. Iako mjesec još nije završio, na temelju podataka za prvih 28 dana možemo ga cijeloga ocijeniti – počinje priopćenje HGK, nakon čega su uslijedile neugodne brojke…

U prvim je danima mjeseca bio vidljiv snažniji pritisak na burzu nezaposlenih, a promjena trenda prema ublažavanju dnevnoga rasta broja nezaposlenih nakon donošenja drugoga kruga mjera Vlade za očuvanje radnih mjesta. Ipak, do samoga je kraja mjeseca zadržan dnevni rast te je 28. travnja broj nezaposlenih dosegnuo 158.795. U odnosu na kraj ožujka, to je 15.334, a u odnosu na prošlogodišnji travanj 27.705 nezaposlenih više – nastavlja HGK.

Stoga će ovo biti prvi travanj (barem u novijoj povijesti) u kojemu je broj nezaposlenih rastao na mjesečnoj razini te prvi travanj od 2013. godine u kojemu je zabilježen godišnji rast. Na osnovi rasta broja nezaposlenih do 28. travnja te procjeni za preostala dva dana u mjesecu, stopa nezaposlenosti mogla bi iznositi oko 9,6% odnosno jedan postotni bod više nego u ožujku, što će biti prvi očiti negativni gospodarski odraz epidemije koronavirusa na tržište rada. Kako se u sljedeća dva tjedna dalje postupno ukidaju ograničenja kretanja i poslovanja, očekujemo i nastavak ublažavanja rasta broja ulazaka na evidenciju zbog prekida radnoga odnosa (mjere subvencija plaća trebale bi utjecati na zadržavanje većeg dijela zaposlenih barem do lipnja). No isto tako očekujemo i održanje više razine nezaposlenosti zbog izostanka normalizacije sezonskoga zapošljavanja u ovoj godini, pa će uobičajena krivulja broja nezaposlenih s nizinom u sredini godine, ove godine biti znatno ravnija (ili u pesimističnijem scenariju uzlazna). Najviše će tome pridonijeti izostanak masovnijeg zapošljavanja u turizmu te dijelovima drugih djelatnosti koji su povezani s turizmom. To je već vidljivo u travnju kada je broj izlazaka s evidencije nezaposlenih zbog zapošljavanja u djelatnosti smještaja i ugostiteljstva iznosio tek 424 (od 1. do 28. travnja), dok je u prošlogodišnjem travnju to bilo 17 puta više (7.120) – zaključuje priopćenje HGK.

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments