28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Potpisan ugovor o nastavku izgradnje Koridora Vc

4 min read
- Unatoč situaciji oko epidemije koronavirusa, infrastrukturni projekti nisu stali - veli Anušić.
plenković anušić

Jučer je na mostu Drava svečano potpisan ugovor za izgradnju poddionice Beli Manastir-Halasica autoceste A5. Potpisivanju ugovora domaćin je bio župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, a prisustvovali su i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković te ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Ugovor su potpisali dr.sc Boris Huzjan, predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta d.o.o. i predstavnici Poslovne udruge koju čine Osijek-Koteks d.d. i GP Krk d.d.

– Unatoč situaciji oko epidemije koronavirusa, infrastrukturni projekti nisu stali. Uz podršku Vlade, ovaj projekt se nastavlja. Već nekoliko godina ova je inicijativa na stolu. Otkako je bivša Vlada preprojektirala autocestu u brzu cestu zalažemo se da se vrati puni profil. Dolaskom Vlade Andreja Plenkovića ponovo je brza cesta preprojektirana u puni profil autoceste te je nakon višemjesečnih predradnji danas došao trenutak za potpisivanje ugovora – rekao je župan Anušić.

Vrijednost ugovorenih radova iznosi 443.000.000,00 kn ( 59.002.289,41 € ) bez PDV-a s rokom dovršetka izgradnje od 2 godine. U sklopu radova izvest će se 17,5 km punog profila autoceste pod naplatom cestarine, 7 manjih mostova, 2 prolaza za životinje te čvor Beli Manastir.

Hrvatske autoceste su uz značajan angažman Vlade Republike Hrvatske i resornog ministarstva osigurale vrlo povoljne uvjete financiranja i nastavka izgradnje ove autoceste. Za dvije godine tehnološka cjelina Koridora Vc kroz Hrvatsku trebala bi biti u prometu od Belog Manastira preko Osijeka sa spojem na autocestu A3 i u nastavku preko graničnog prijelaza Svilaj spojena s Bosnom i Hercegovinom. Dovršetak Koridora Vc od iznimnog je značaja za gospodarski razvoj istoka Hrvatske.

Nakon obilaska radova i potpisivanja ugovora, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u društvu župana Ivana Anušića i ministrice poljoprivrede Marije Vučković posjetio je Belje plus d.o.o. gdje je predstavljen proizvodni sustav Mitrovac temeljen na sinergijskoj povezanosti farme mliječnih krava, bioplinske elektrane i staklenika za proizvodnju rajčice.

– Vlada je svjesna enormnih potencijala Hrvatske u poljoprivrednoj proizvodnji i spremna je domaćim poljoprivrednicima pružati potporu kao i do sada. Želimo kroz inovativni pristup dati poticaj poljoprivrednicima da budu konkurentni i da tako Hrvatska proizvodi što više hrane te da se ona konzumira upravo na našem hrvatskom tržištu. Hrvatska ima enormne potencijale u poljoprivredi i u svemu što radimo u ovom mandatu s promjenom zakona, s poticajima, s povlačenjem europskih sredstava, nastojimo dati nove mogućnosti za poljoprivrednike, njihov rad i aktivnost – istaknuo je Plenković. Pozvao je i na pokazivanje domoljublja kupovinom domaćih proizvoda jer je Hrvatska otvorena ekonomija, a svima nam je u interesu zaštititi domaće proizvođače.

O poljoprivrednim potencijalima Osječko-baranjske županije govorilo se i na radnom sastanku organiziranom u velikoj dvorani Fakulteta agrotehnoloških znanosti u Osijeku gdje su se predsjednik Vlade, župan i ministrica poljoprivrede te ministar Marko Pavić sastali s predstavnicima tvrtki koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom, predstavnicima Sveučilišta u Osijeku, Grada Osijeka, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske gospodarske komore, Poljoprivrednog instituta Osijek, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti te udruga svinjogojaca, govedara i voćara.

– Danas smo razmijenili mišljenja o svemu onome što Vlada radi u pogledu poljoprivrede i ruralnog razvoja. Mislim da smo u svom mandatu donijeli niz kvalitetnih rješenja, imali vrlo značajan proračunski okvir za poljoprivredu te provodili aktivne mjere. Današnji dijalog smo iskoristili da bi napravili jednu pravu sintezu, možemo reći i socioloških i demografskih karakteristika Slavonije danas, odnosno cijelog istoka Hrvatske. Prijedlozi i inicijative koje smo čuli od naših partnera danas ovdje u Osijeku zasigurno će se doprinijeti budućoj aktivnoj politici poljoprivrede – rekao je premijer nakon sastanka.

– U situaciji pandemije postali smo svjesniji važnosti poljoprivrednog resora, a naša je županija najveći poljoprivredni proizvođač u Hrvatskoj. Zadovoljan sam sastankom koji smo održali s predstavnicima Vlade i ministarstva, poljoprivrednim tvrtkama, udruženjima i drugim važnim dionicima u poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji s našeg područja. Revitalizacija cijele Slavonije nam je svima primat i nadam se da ćemo nastaviti ovim tempom realizaciju svih projekata kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem s posebnim naglaskom na osnaživanje poljoprivredne aktivnosti na našem području – rekao je župan Anušić.

Poljoprivreda je od osamostaljenja Hrvatske uvijek bila vruća tema, rekao je Marko Pipunić iz Žito Grupe u ime poljoprivrednih proizvođača koji su sudjelovali na sastanku.

– Zahvaljujem se premijeru i suradnicima jer imaju sluha za ovu vruću temu, jer prepoznaju važnost Slavonije, Baranje i Srijema za cijelu Hrvatsku. Dali su nam neke teme za razmišljanje, a složili smo se da je danas važnost istoka Hrvatske veća nego prije, a uloga svih nas je jednako važna i odgovorna. Ako nastavimo ovim tempom kako smo započeli i kako smo se danas dogovorili, siguran sam da Hrvatska neće imati problem sa samoodrživosti i samodostatnosti jer potencijala imamo, znanja imamo. Ovdje su i institucije koje mogu proizvesti to znanje, resurse imamo i uz podršku Vlade RH vjerujem da idemo u dobrom smjeru – istaknuo je Pipunić.

Jučerašnji posjet predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i članova Vlade čiji su resori od iznimne važnosti za razvoj istoka Hrvatske pokazatelj je da, unatoč pandemiji koja nije zaobišla ni Hrvatsku, razvojni i kapitalni projekti nisu stali. Nastavak njihove realizacije od iznimne je važnosti za Osječko-baranjsku, ali i druge slavonske županije s ciljem ravnomjernog razvoja svih krajeva Hrvatske.

Tkst i foto: OBŽ

Facebook Comments