2. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Velečasni Jurić: Spremni smo za vjernike! Ocrtali smo mjesta, dezinficijens je tu…

2 min read
Za OsijekExpress.com o spremnosti svoje župe govori Ivan Jurić, velečasni župe Presvetog imena Marijina, župe iz Donjge Grada iz Osijeka.
ivan jurić

Od danas teoretski, od sutra praktično, crkve se otvaraju za vjerske obrede. Od sutra počinju mise, a uz stoga epidemiološka pravila, u uvjetima pandemije koronavirusa. Za OsijekExpress.com o spremnosti svoje župe govori Ivan Jurić, velečasni župe Presvetog imena Marijina, župe iz Donjge Grada iz Osijeka.

Distanca je obavezna, dezinficijens na ulazu, nema svete vode, nema ‘mira s tobom’, nema zborova, milostinja se daje uz razmak ili na izlazu. Svećenici si moraju mjeriti tjelesnu temperaturu prije mise, a svi vjernici koji imaju respiratorne smetnje i simptome bolesti, neka ne dolaze na misu. Posebno se apelira na starije vjernike i kronične bolesnike da se suzdrže mise. Napokon, hostija ide samo ‘na ruke’, a svećenik si iste mora prethodno dezinficirati…

– Sve je spremno za nedjelju za vjernike i misu. Označena su mjesta, spremni brojevi, na ulazu će biti redari s dezinfekcijskim sredstvima… U crkvu će se ulaziti na glavna vrata, izlaziti na sporedna – počeo je velečasni Ivan Jurić, župnik župe Presvetog imena Marijina, župe iz osječkog Donjeg Grada.

– S obzirom na zahtjevani razmak, odnosno distancu, a unatoč tome što je crkva velika, neće svi vjernici moći stati u crkvu, ali smo zato osigurali razglas, odnosno ozvučenje oko i ispred crkve.

– Za pričest ćemo proći kroz crkvu, a ne stvarati nove redove. Ne možemo osigurati zborove, jer za to nema dovoljnog razmaka. Također, neće biti duge mise, posebno ne sutra, a i kada se očekuje kiša. Stoga, bilo bi dobro ponijeti kišobran, a za sve one koji će ostati vani, dočim do sljedeće nedjelje i sunčanog vremena planiramo misu imati u našem dvorištu – nizao je Jurić.

Foto: Župa Preslavnog imena Marijina (screenshot)

Facebook Comments