22. ožujka 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Zubčić o novom načinu rada KBC Osijek: Dođite 20-tak minuta prije pregleda, inače čekate u dvorištu

2 min read
Ravnatelj dr. sc. Željko Zubčić potom je predstavio novi način rada Kliničkog bolničkog centra Osijek.
bolnica kbc osijek

Ravnatelj dr. sc. Željko Zubčić potom je predstavio novi način rada Kliničkog bolničkog centra Osijek.

– Od ponedjeljka je krenula druga faza relaksacije mjera od strane Nacionalnog stožera, pa se i KBC prilagođava reaktivaciji zdravstvenog sustava. Prema napucima Ministarstva zdravstva analiziramo liste čekanja koje su bile prije epidemije i zatvaranja zdravstvenog sustava, pozivamo sve pacijente čije imamo brojeve, a pacijenti koji budu upućeni od svojih obiteljskih liječnika po mogućnosti će biti svi pregledani u ambulantama. Neke liste čekanja nisu se uopće produžile, neke poput kolonoskopije, gastroskopije i EKG-a su se smanjile, imamo blago produženje liste za magnetnu rezonancu, ultrazvuk karotida, mamografiju i endoprotezu kuka i koljena. Pojačanim radom namjeravamo liste čekanja svesti na mjeru prije epidemije, pa ćemo uvesti i rad u popodnevnim satima. Za radiološke pretrage nastavljamo s radom subotom i nedjeljom, a po potrebi ćemo vidjeti da li subotom i nedjeljom uvesti i poslijepodnevne smjene kako bi što prije skratili liste čekanja – rekao je.

Zbog povećanog priljeva pacijenata od danas je reorganiziran ulaz i trijaža u KBC-u. Pacijenti i dalje ulaze kroz tzv. tunel-šator na istočnom ulazu, a propusnost je povećana sa šest trijažera. Od danas svi djelatnici KBC-a na posao dolaze na južni ulaz koji je pokriven termovizijskom kamerom. Za pacijente je uvedena i sekundarna trijaža na ulasku u ciljanu ambulantu, te im se tada ponovno mjeri temperatura, ispituje o vremenu pregleda.

Zbog renoviranja laboratorija u sljedeća dva tjedna neće se uzimati uzorke krvi u KBC-u, pa ravnatelj moli pacijente i liječnike obiteljske medicine za razumijevanje.

– Radi pojačane sigurnosti uveli smo testiranja pacijenata u sklopu prijeoperativne pripreme, pa bi većina pacijenata trebala doći na hospitalizaciju i zahvat s testom na COVID-19. Pacijente koji dođu bez testa pokušat ćemo smjestiti u samoizolaciju i testirati isti dan u našem laboratoriju. Sve radimo po uputama Ministarstva zdravstva i HZJZ-a, a svjesni smo da će povećani broj dolazaka pacijenata izazvati i povremene gužve, za što ćemo pokušati povećati propusnost trijaže. Apeliram na naše pacijente da ne dolaze puno prije zakazanih termina. U čekaonice i ambulante moći će doći 15-20 minuta ranije, a u protivnom će morati pričekati u dvorištu – rekao je ravnatelj Zubčić te dodao kako će medicinske sestre svim pacijentima u KBC-u dijeliti kirurške maske kako bi i na taj način povećali sigurnost pacijenata i medicinskog osoblja.

Od idućeg tjedna vjerojatno će se dozvoliti da suprug bude u rađaonici prilikom poroda roditelje.

Tekst: OBŽ, Foto: Google Street View (screenshot)

Facebook Comments