17. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

15 novih slučajeva zaraze! Otvaraju se kladionice i automat-klubovi!

3 min read
aparat za igru na srecu kasino

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata zabilježeno 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom dok je jedna osoba umrla, a otok Brač je zbog epidemiološke situacije na korak do karantene, izvijestio je u subotu Nacionalni stožer civilne zaštite.

“U protekla 24 sata imamo novodijagnosticiranih 15 COVID pozitivih osoba, što nam daje ukupan 2176 osoba pozitivnih”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. Umro je muškarac (1950.), u KBC Osijek koji je imao je kronične bolesti i bio je na respiratoru. 

“Ukupno je bilo 44.218 testiranja, od čega 840 u proteklih 24 sata, a 4,92 posto je pozitivnih”, dodao je.

Ukupno je umrlo 87 osoba, na respiratoru ih je 13, hospitaliziranih je 181, što je tri manje nego jučer, a otpuštenih iz bolnica 668, što je za 17 više od jučer. Oporavljenih kod kuće je 1058, a ukupno oporavljenih 1726.

“U samoizolaciji je 16.749 osoba i ono što je epidemiološki značajno je da 14, odnosno 15 pozitivnih dolazi iz tog rezervoara samoizolacije”, izvijetio je Beroš te poručio da su ključ uspjeha u borbi s epidemijom “samodisciplina i odgovornost”.

Načelnik Stožera Davor Božinović objavio je da se od danas zabranjuje napuštanje mjesta prebivališta na Braču u trajanju od 14 dana zbog epidemiološke situacije na tom otoku na kojemu su 22 osobe zaražene.

Druga je odluka da se hrvatskim državljanima omogućuje odlazak u inozemstvo, a strani državljani moći će ući u Hrvatsku kada postoje gospodarski interesi ili neodgodivi osobni razlozi. Za sve prelaske hrvatske granice bit će potrebno pridržavanje preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, no više se neće morati u samoizolaciju nakon ulaska u zemlju. Objasnio je i da se ta odluka odnosi samo na države članice EU

Što se tiče hrvatskih državljana koji imaju prebivalište u Hrvatskoj ili drugoj zemlji, oni će kroz taj institut i institut nužnih razloga osobne prirode moći ulaziti u Hrvatsku, no morat će se pridržavati epidemioloških preporuka koje će dobiti na graničnom prijelazu.

Božinović je istaknuo i da će otvaranje granice i povoljna epidemiološka situacija olakšati turističke dogovore i omogućiti da se krene s tom važnom gospodarskom djelatnošću.

Podsjetio je da u ponedjeljak, 11. svibnja ulazimo u treću fazu popuštanja protuepidemijskih mjera te će u nedjelju, 10. svibnja biti objavljene i druge odluke.

Stožer je u suradnji s Ministarstvom kulture izradio odluke o održavanju kulturnih manifestacija i proizvodnje audio-vizualnih i glazbenih sadržaja. Preporuke će biti objavljene uskoro, a odnose se i na publiku i na izvođače. “Probe će moći startati od ponedjeljka, a što se tiče kina, kazališta i koncerata, vjerojatno 18. svibnja. U ponedjeljak će moći početi raditi i kladionice i atomat-klubovi”, rekao je načelnik Stožera.

Capak: Brač vraćen na 27. travnja

Govoreći o situaciji na Braču, ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak rekao je da na tom otoku nije uvedena potpuna karantena, ali su protuepidemijske mjere vraćene na 27. travanj. “Uveli smo strogu mjeru s propusnicama, neće će moći putovati iz mjesta u mjesto bez propusnica, niti s otoka na kopno bez propusnica”, objasnio je Capak situaciju na tom najnovijem žarištu koronavirusa.

Nakon što je u srijedu navečer zabilježen prvi slučaj u Nerežišćima, epidemiološkom analizom detektirana su 54 kontakta. Brisevi na Braču uzimaju se i danas, a Capak je upozorio da se Bračani nisu striktno pridržavali epidemioloških preporuka. 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je Preporuke za sprječavanje infekcije u trgovačkim centrima u kojima se ističe da, uz održavanje propisanog razmaka od 1,5 metra, unutar centra treba boraviti što kraće te ograničiti broj kupaca kako ne bi dolazilo do gužvi. U trgovini se preporuča da istovremeno boravi najviše 15 kupaca na 100 kvadratnih metara. Maksimalan broj kupaca koji mogu istovremeno boraviti u centru ovisi o neto površini svih trgovina u centru. Unutar trgovačkog centra preporučuje se da se nose maske za lice ili slična pokrivala za nos i usta. Na ulaze u trgovačke centre kupcima treba biti osiguran dozator s dezinfekcijskim sredstvom za ruke i jasno istaknuta obavijest o obvezi dezinfekcije ruku. 

(Hina)

Facebook Comments