25. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

OSIJEK COVID-19 UPDATE: Nema novih zaraza! Od jučerašnjih 6, čak 5 možda nije!

2 min read
osijek koronavirus

U laboratoriju Kliničkog bolničkog centra Osijek jučer je na koronavirus testirano 169 uzoraka i svi su bili negativni!

Posebno dobra vijest je da se među analiziranim uzorcima nalazi i pet osoba čiji su preliminarni nalazi bili pozitivni (o čemu smo jučer informirali javnost te naveli da je tog dana bilo šest novooboljelih osoba, a ukupan broj od početka pandemije 136) te su potom KBC-e Osijek i Zavod za javno zdravstvo OBŽ pokrenuli sveobuhvatne propisane protokole za pozitivne nalaze oboljelih osoba i njihovih kontakata. Između ostalog, po nalogu epidemiološke službe i njihove sumnje u neslaganje epidemiološke i anamnestičke slike, s obzirom da te osobe nisu bile u kontaktu s pozitivnim osobama niti putovali u inozemstvo, obavljaju se dvostruki kontrolni laboratorijski nalazi, a postoji realna mogućnost da tih pet osoba ipak nije pozitivno na koronavirus te bi se ukupan broj zaraženih vratio na 131.

Po završetku dvostrukih nalaza o njihovim rezultatima bit će izvještena javnost, no već sada se može zaključiti da je i u ovom slučaju potvrđen maksimalan oprez i poštivanje propisanih procedura te da su epidemiološke i zdravstvene službe reagirale i na najmanje sumnje u zaraženost virusom COVID-19 te time spriječile i eventualnu mogućnost stvaranja novih žarišta.

Od ostalih podataka o stanju u vezi epidemije koronavirusom na području Osječko-baranjske županije izdvajamo da je broj izliječenih osoba ostao na 103.

U KBC-u Osijek sada je hospitalizirano 10 pacijenata, naime jučer je preminula oboljela osoba iz Virovitičko-podravske županije (muškarac, 70 godina, imao više kroničnih bolesti) koja je bila na respiratoru u KBC-u Osijek koji je regionalni respiracijski centar za svih pet slavonskih županija.

U samoizolaciji se nalazi 208 osoba, što znači da je u odnosu na dan ranije 13 osoba izašlo iz samoizolacije, a pod tom mjerom je jedan novi kontakt.

Policija je provjeravala pridržavanje mjera samoizolacije, i to po jednoj dojavi građana i 40 samoinicijativno, a sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi. Policija je obavila 6.029 provjera propusnica na sedam punktova na granicama županije, a svi su imali propusnice.  

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments