28. svibnja 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

U 10.30 sati počinje Pepeljuga Dječjeg kazališta! Na Facebook-u!

2 min read
Makar svi već znate što je bilo s Pepeljugom... Ili? :)

– Nastavljamo s našim programom „Ostani kući i kazalište uključi“ u kojemu prikazujemo predstave na Osječkoj televiziji i online na svojoj službenoj Facebook stranici – javljaju iz Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka, a što će reći kako je i danas predstava na rasporedu…

– Ove nedjelje, 10. svibnja 2020. u našem redovitom terminu nedjeljne matineje u 10 sati i 30 minuta na Osječkoj televiziji i na Facebook stranici Kazališta na rasporedu je  predstava „Pepeljuga“ koju je prema poznatoj bajci Charlesa Perraulta, a prema tekstu Ane Tonković Dolenčić režirao Ivan Leo Lemo – nastavlja Dječje kazalište i dodaje opis predstave…

Makar svi već znate što je bilo s Pepeljugom… Ili? 🙂

Već generacijama djeca odrastaju uz priču o djevojčici Pepeljugi jer su njezine osobine karakterne kvalitete koje svaki roditelj želi usaditi i svom djetetu. Sretan završetak u pravilu podrazumijeva i ljubav, što dodatno oplemenjuje maštu i optimizam svakog djetinjstva. Odrastajući uz takve priče u sebi gradimo sigurne kutke iz kojih ćemo crpsti snagu za teške trenutke koji ne zaobilaze niti jednu, pa makar i najobičniju biografiju.

Dakle, Pepeljugin se otac, nakon smrti njezine majke oženio za zlu ženu koja je imala dvije kćeri, ambiciozne i zavidne. Njih su se tri potrudile Pepeljugi zagorčati život. Degradirale su je u sluškinju i na razne načine pokušavale poniziti. Međutim, ako je netko ponizan, ne može ga se poniziti. Pepeljuga je, dakle, ponizna, skromna, istinoljubiva, strpljiva, miroljubiva i vjerovala je u ljubav. A baš te odlike su kozmička staza za sreću i pedagoški magnet ove priče.

Kada Pepeljugina tuga postane neizdrživa, ova priča postaje bajka. Pojavljuje se fantastično biće iz druge dimenzije i pomaže Pepeljugi. Uz pretpostavku da neke vrijednosti poput skromnosti, strpljivosti i najzad vjere u ljubav nikada ne zastarijevaju, još jednom je dobro vrijeme da se takva bajka ponovno ispriča jer optimizma i sretnih završetaka jednostavno nikada nije bilo previše.

U predstavi igraju Snježana Ivković kao Pepeljuga, Zvjezdana Bučanin je Brunhilda, Areta Ćurković Izolda, Maćehu igra Lidija Helajz, princ je Edi Ćelić, a Kralj/Otac Ivica Lučić. Tihomir Grljušić je Henrik, dok je Đorđe Dukić Ibsen, glasnike/vilu igraju Inga Šarić i Aleksandra Colnarić.

Redatelj je Ivan Leo Lemo, scenografkinja Vesna Režić, a kostimografkinja Mirjana Zagorec.

Tekst i foto: Dječje kazalište

Facebook Comments