28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Broj prijava nezaposlenih u Osijeku i OBŽ u travnju rastao za 1.839 osoba, u ožujku za 1.756!

2 min read
Međutim, najtragičnija informacija je kako uskoro završavaju vladine mjere očuvanja radnih mjesta, a turistička sezona, koja je u pravilu 'počistila' Zavod za zapošljavanje u Osijeku - neće biti punog kapaciteta.

Broj novih prijava nezaposlenih osoba na Zavodu u Hrvatskoj u travnju je rastao za 25.483, izvjestio je biltenom Hrvatski zavod za zapošljavanje, a unutar kojeg stoji i brojka 1.839, što je broj novoprijavljenih osoba u Osječko-baranjskoj županiji. Osijek i Osječko-baranjska županija u ukupnom nacionalnom broju novoprijavljenih nezaposlenih osoba u travnju ’20. čini čak 7,21%

Brojke iz ožujka ’20. na sličnim su razinama. Hrvatska je imala 20.409 osoba, a Osječko-baranjska županija 1.756. I od toga je bilo 784 muške i 972 ženske osobe. Inače, u Osječko-baranjskoj županiji je trenutno na Zavodu prijavljeno 17.697 nezaposlenih osoba.

Posljednje brojke rezultat su Covid-19 krize, jer indeks za OBŽ, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dakle travanj ’19., pokazuje povećanje prijava za 42,7%

Razumije se, u ožujku i travnju ove godine se ponešto osoba i zaposlilo, u ožujku 979, a u travnju 640, ali taj zbroj (1.619) je i dalje jako daleko on ‘nezgodnog’ zbroja prijavljenih, odnosno 3.595. Pojednostavljeno, iz ovoga je razvidno kako je broj novih nezaposlenih osoba u OBŽ u posljednja dva mjeseca je rastao za 1.976.

Međutim, najtragičnija informacija je kako uskoro završavaju vladine mjere očuvanja radnih mjesta, a turistička sezona, koja je u pravilu ‘počistila’ Zavod za zapošljavanje u Osijeku – neće biti punog kapaciteta.

– Imali smo ranijih godina već u ovo vrijeme jako puno odlazaka na sezonski rad u turizam, no taj element ovoga puta izostaje. Trenutna stopa nezaposlenosti u našem Zavodu stoji na 17%, što je više od nacionalnog postotka od 9,5. Nadamo se svi da prestankom vladinih mjera u lipnju i srpnju neće doći do povećanja broja nezaposlenih, jer i gospodarstvo će do tada, a popuštenim mjerama, krenuti naprijed – kazao je predstojnik osječkog ureda HZZ-a Ivan Ravlić.

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments