19. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

VIDEO: Pješački most svijetlio za 14 gradova svijeta! Bravo Osijek!

2 min read
Osijekova 'razglednica' - Pješački most, istinski simbol grada, svijetlio je nacionalnim bojama zemalja s kojima je Osijek dijelio suosjećanje u kriznom trenutku.

Osijek je uvijek bio i bit će multietničan, multikonfesionalan i multikulturalan grad! U Osijeku u ovom trenutku skladno žive predstavnici 22 nacionalne manjine! A Osijek je prijatelj s 12 gradova Europe i svijeta! Osječki most svijetlio je za 14 gradova susjedstva, Europe i svijeta! Volimo Osijek, ponosni smo na Osijek!

Za vrijeme pandemijskih restrikcija u Osijeku, Hrvatskoj i cijelom svijetu, svakako osječkom susjedstvu i gradovima prijateljima, Osijekova ‘razglednica’ – Pješački most, istinski simbol grada, svijetlio je nacionalnim bojama zemalja s kojima je Osijek dijelio suosjećanje u kriznom trenutku.

Za gradove prijatelje Budimpeštu i Pečuh zasvijetlio je Pješački most bojama mađarske zastave, za Maribor (Kranj) bojama slovenske, za Nitru bojama slovačke zastave. Posebno se radovala Bosna i Hercegovina kada je za nju i Tuzlu most zasjao plavo i žuto. Novinari iz Sarajeva zvali su Slavonski radio razgovarajući o trenutku i vrijednostima čovjeka. Iste boje, u drugom omjeru, bile su i za Kosovo, za Prizren. Za Ploiesti most je bio u bojama rumunjske zastave, za Pforzeim njemačke, a u bojama srpske zastave svijetlio je za susjede i Suboticu. Napokon, bio je i u bojama švicarske zastave, a za grad Lausanne. Huanggang iz Kine dobio je također svoj trenutak na mostu, kao i talijanska Vicenza, albanski Elbasan, Canada Bay iz Australije.

U to ime Osijek je na društvenim mrežama objavio i sjajan video podrške svim navedenim gradovima i zemljama. Producent videa i idejni naručitelj snimanja bio je Grad Osijek.

– Dan Europe odvija se u svjetlu zajedničke borbe protiv pandemije. Osijek je na jedinstven način unio svjetlo prijateljstva, suosjećanja i solidarnosti sa svijetom osvijetlivši svoju najpoznatiju znamenitost – pješački most – bojama nacionalnih zastava naših gradova prijatelja – piše Grad Osijek na Facebook-u uz objavu videa.

Inače, prema podatcima o nacionalnosti iz 2011. god. 96.746 (89,54 %), stanovnika Osijeka su Hrvati; 6.751 (6,25 %) Srbi; 979 (0,91 %) Mađari; 263 (0,24 %) Nijemci i dr. U Osijeku danas imamo 4 konzulata; mađarski, albanski, slovački i njemački.

Foto: Facebook (screenshot)

Facebook Comments