2. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

‘Petak, dan za metak’: Jedni pronašli, drugi predali, kod trećih našli bombe i streljivo

3 min read
Policija danas javlja o čak tri slučaja povezana s predajom oružja. Jedni su našli, drugi predali, a trećima su na dojavu našli u kući...
streljivo municija

Policija danas javlja o čak tri slučaja povezana s predajom oružja. Jedni su našli, drugi predali, a trećima su na dojavu našli u kući…

NEZAKONITO POSJEDOVAO BOMBU I STRELJIVO

Jučer, 4. lipnja u Feričancima, policijski službenici su temeljem naloga Županijskog suda u Osijeku, obavili pretragu obiteljske kuće i drugih prostorija vlasništvo 62-godišnjeg hrvatskog državljana iz Feričanaca.

Pretragom su policijski službenici pronašli i oduzeli ručnu bombu M-52 i 96 komada  streljiva.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja da je 62-godišnjak počinio kazneno djelo nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari te nadležnom državnom odvjetništvu podnosimo kaznenu prijavu.

Isto tako zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o oružju nadležnom Općinskom sudu protiv 62-godišnjaka podnosimo optužni prijedlog.

GRAĐANI PRONAŠLI BOMBU I MINOBACAČKU GRANATU

Jučer, 4. lipnja, oko 5,50 sati, u poljskom predjelu zvanom „Grbavica“, u blizini mjesta Zoljan, 61-godišnji hrvatski državljanin iz Našica pronašao je ručnu bombu M-75.

Policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave osječko-baranjske  minsko-eksplozivno sredstvo s mjesta pronalaska na siguran način izuzeo.

Policija provodi daljnje izvide s ciljem pronalaska osobe koja je odbacila ručnu bombu. 

Istog dana, oko 12,20 sati, u poljskom predjelu zvanom „Kneja“, između mjesta Viljeva i Podravske Moslavine, 48-godišnji hrvatski državljanin iz Viljeva pronašao je  minobacačku granatu 50 milimetara porijeklom iz drugog svjetskog rata.  

Policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave osječko-baranjske  minsko- eksplozivno sredstvo na mjestu pronalaska na siguran način uništio.

DRAGOVOLJNO PREDALI MINSKO-EKSPLOZIVNA SREDSTVA

U petak, 29. svibnja i u srijedu 3. lipnja, građani s području Osijeka i Čepina dragovoljno su predali dvije tromblonske mine, kumulativnu minu, ručnu bombu i minobacačku granatu 60 milimetara.

Policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave osječko-baranjske  od građana koji su draqovoljno predali minsko-eksplozivna sredstva anonimno preuzeo te protiv građana policija ne podnosi prijave.

Podsjećamo građane da je još uvijek u tijeku akcija „Manje oružja – manje tragedija“.

Prema Zakonu o oružju, oružje se može predati uvijek, a protiv osobe koja ga dragovoljno predaje neće se pokretati kazneni niti prekršajni postupak.

Policija poziva i apelira na sve građane, koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva, da ga bez straha od sankcija prijave policiji.

Molimo građane da ne odbacuju i donose sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da o svojoj nakani predaje obavijeste na broj 192 ili najbližu policijsku postaju. Policija će poslati stručne i osposobljene policijske službenike u civilu, koji će opasna sredstva preuzeti na siguran način. Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92.

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments