28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Covid-19: Najveće dnevne brojke do sada u OBŽ! 40 novoboljelih. Nadbiskup Srakić u bolnici!

2 min read
U posljednja 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji 40 je novoboljelih osoba od korona virusa, a u osječkom KBC-u hospitalizirano je 14 pacijenata

U posljednja 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji 40 je novoboljelih osoba od korona virusa, a u osječkom KBC-u hospitalizirano je 14 pacijenata, među kojima i nadbiskup Marin Srakić, ali nitko nije teže bolestan, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer Civilne zaštite.

U osječkom KBC-u i županijskom Zavodu za javno zdravstvo jučer je testirano rekordnih 237 uzoraka, od kojih je 40 bilo pozitvnih na Covid 19, od toga 38 u Đakovu i dva u Osijeku, kazao je na konferenciji za novinare načelnik Stožera dožupan Goran Ivanović.
Istaknuo je kako je među novoboljelima  đakovačko-osječki nadbiskup u miru Marin Srakić, koji je hospitaliziran u osječkom KBC-u, a u samoizolaciji su đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić i pomoćni biskup Ivan Ćurić.

Dodao je kako je koronavirusom u ovoj Županiji trenutno zaraženo 67 osoba, a u samoizolaciji su 453 osobe, od jučer 197 novih.

U Đakovu se virus pojavio na tri lokacije

Ivanović ističe da se na području Đakova virus pojavio na tri lokacije – samostanu Milosrdnih sestara sv. Križa, Sjemeništu i Nadbiskupiji đakovačko-osječkoj. Epidemiolozi su evidentirali sve kontakte, kojima su uzeti uzorci radi testiranja.
Govoreći o situaciji u dječjem vrtiću, koji se nalazi u sklopu spomenutog samostana rekao je kako je “Zavod za javno zdravstvo  na terenu i uzimaju se uzorci”.
Ocijenio je da će testiranje danas uzetih uzoraka “biti bitno za ukupan dojam, ali i na ono što se u Stožeru trebaju fokusirati, kada je u pitanju poduzimanje mjera”.
Ivanović je najavio da će gradski i općinski stožeri pojačati nadzor nad provođenjem preventivnih mjera, jer je “očito došlo do popuštanja, što ne donosi očekivani učinak”.
Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Zlatko Pandžić kazao je kako ne zna točan broj djece iz đakovačkog dječjeg vrtića, koja se testiraju. Dodaje kako to ovisi o procjeni epidemiologa, ali da će “biti testirani svi koji za to imaju uvjete”.
Rekao je da su do sada testirani uzorci osoba, koje su bile povezane sa đakovačkim samostanom, a sada slijedi utvrđivanje daljnjih kontakata.

U Zavodu vjeruju kako neće biti širenja epidemije izvan samostana, jer su na vrijeme obavljena testiranja.

Svi oboljeli u osječkom KBC-u stabilno, nitko nije teže bolestan

Predstojnica Klinike za infektologiju osječkog KBC-a Ljiljana Perić izvijestila je kako je jučer hospitalizirano sedam novih pacijenata s infekcijom Covid-19, ukupno 14, ali svi su stabilno, i nitko nije teže bolestan.

Ravnatelj osječkog KBC-a Željko Zubčić kazao je da se u laboratoriju trenutno testira 40-tak uzoraka, uzorci pristižu i dalje, a ako bude potrebno KBC je spreman povećati kapacitete testiranja.
Dodao je kako su u osječkom KBC-u dodatno povećali kapacitete za intenzivno liječenje, ima i dovoljno opreme, i ustanova je potpuno spremna. 

(Hina)

Foto: Pixabay (ilustracija) & Facebook (screenshot)

Facebook Comments