28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

‘Prst revolucija’ Osijek učinila središtem Hrvatske, a Žanu Gamoš začetnicom pokreta

3 min read
Javnost je pak podijeljena oko stila prenošenja poruke na što sama začetnica revolucije Žana Gamoš kaže...

Neki smatraju kako je gesta ispravna, neki smatraju kako nije, ali jedno je sigurno Osijek je tom gestom velikim slovima upisan na kartu demokracije i otpora šovinizmu.

Silovana žena, ako zatrudni, mora u dogovoru sa svojom obitelji odlučiti što će učiniti – izjava je to vođe Domovinskog pokreta Miroslava Škore, koja je u dobroj mjeri šokirala javnost, a koja bi vjerojatno ostala nezamijećena da na nju prva nije reagirala osječka zamjenica gradonačelnika, Žana Gamoš.  

Milo moje, evo damski odgovor na džentlmensko razmišljanje genijalaca koji imaju savjete što silovana žena treba napraviti. Pa se posavjetuj!  – Riječi su koje su odjeknule diljem Hrvatske i regije, a koje su prenijeli brojni mediji u Hrvatskoj i svijetu. Same riječi ne bi imale toliki efekt da nisu bile popraćene podignutim srednjim prstom, činom koji je ujedinio mnoge poznate i manje poznate građanke i građane i stvorio protest objedinjenog naziva – Prst revolucija.

Naslovnice medija engleskih, američkih, njemačkih, francuskih, bosanskohercegovačkih, slovenskih, srpskih i brojnih drugih zemalja prenijele su žestok odgovor konzervativnom šovinizmu  upućen iz samog srca Slavonije. Nitko nije očekivao kako će najžešći odgovor doći iz Osijeka, središta regije koja je još nedavno bila središtem desnih i krajnje desnih stranaka, od nekadašnjeg gradonačelnika Đapića, preko Glavaševih crnokošuljaša, a radi se i o Škorinom rodnom gradu. Tiha većina digla je glas, doduše i još ponešto, i uputila snažnu kritiku omalovažavanju žena i negiranju ljudskih i ženskih prava.

Da teško mogu pojmiti i samu ideju koja silovanim ženama brani pobačaj pokazale su i mnoge hrvatske glumice, novinarke, javne osobe, a Prst revoluciju podržala je i bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Javnost je pak podijeljena oko stila prenošenja poruke na što sama začetnica revolucije Žana Gamoš kaže…

– Mnogi su vjerojatno ostali iznenađeni, jednim dijelom i ja sama. Moja reakcija je isprovocirana kontaminacijom javnog prostora izjavama političara o ženama tipa “šuti, radi i rađaj”. Naravno da to nije moj uobičajeni izričaj, ali jesu li primjereni izneseni stavovi o silovanim ženama? Ponekad je u komunikaciji potrebno biti ogledalo prema sugovorniku ili temi. To je nešto što će se puno brže razumjeti i polučiti učinkovitije rezultate. S nekim se ljudima poruka mora iskomunicirati na njima razumljivoj razini, njima shvatljivim jezikom. Žena je gospodar svoga tijela i ima pravo odlučivati o svom tijelu, kakva god njena odluka bila i to pravo žene ću braniti do sudnjeg dana!

Neki smatraju kako je gesta dogradonačelnice Gamoš ispravna, neki smatraju kako nije, ali jedno je sigurno Osijek je tom gestom velikim slovima upisan na kartu demokracije i otpora šovinizmu.

Da borba za ljudska prava i prava žena ne bi trebale biti primarne teme u 21. stoljeću smatraju mnogi. Ipak s obzirom na do sada iznesene stavove u kampanji, Hrvatska je na dobrom putu biti vraćena 120 godina unazad. Ostaje nam vidjeti hoće li građani birati one koji će to onemogućiti.

Facebook Comments