Ned. srp 12th, 2020

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Zmija na Promenadi? Ribarica ili? Bjelica? Smuk? Zna li tko?

2 min read
Kako su u Hrvatskoj tek tri vrste zmija otrovne (poskok, riđovka, planinski žutokrug), a niti jedna ne obitava u nas, vrstu ove zmije valja tražiti, sve su prilike, među neotrovnima i bezopasnima.
zmija promenada

Fotografije Igora Ižakovića na Facebook-u sinoć su vrlo brzo, uz javnu podjelu, pobrale oko 100-inu reakcija i više komentara i podjela, a kako i ne bi kada je fotoaparatom svjedočio, tvrdi, zmiji na Promenadi u Osijeku, odnosno Šetalištu kardinala Franje Šepera. Fotografije je podijelila i popularna stranica na Facebook-u – Prijatelji o Osijeku.

Kako su u Hrvatskoj tek tri vrste zmija otrovne (poskok, riđovka, planinski žutokrug), a niti jedna ne obitava u nas, vrstu ove zmije valja tražiti, sve su prilike, među neotrovnima i bezopasnima.

Naravno, nije ugodno sresti ovog gmaza u urbanom području, no kako je zmija uočena uz vodu, jedna je od pretpostavki da se radi o vodarici. U komentarima se nalaze i pretpostavke kako je riječ o bjelici, gdjegod i o smuku. Znate li vi koja je ovo zmija?

Bjelica je, izuzmemo li kravosasa, najveća europska zmija. Ova do oko 2 m dugačka i vitka neotrovna zmija izvrsna je penjačica po drveću.

Smuk je neotrovna zmija i može narasti i preko 2 metra. Boja tijela je jednolična, sivkastosmeđa bez jasnih šara. Nalazimo ga po livadama i šumskim proplancima do 1500 m ali se može naći i u naseljenim mjestima.

Kockasta vodenjača, ribarica, većinu vremena provodi u vodi, u močvarama ili rijekama gdje se hrani ribama. Najčešće je sivkaste ili smeđe boje te ponekad žućkaste ili zelenkaste, s uzorciam pravilnih tamnih pjega koje su pravilno raspoređene po tijelu. Glava joj je malena i zašiljena. Ženka je od mužjaka veća, a naraste do 130 cm.

Foto: Facebook, Igor Ižaković

Sinoć kasno na promenadi…🐍

Gepostet von Igor Esseker Band Ižaković am Mittwoch, 24. Juni 2020
Facebook Comments