29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Osječka pivovara gradit će tvornicu slada i pogon za preradu hmelja

2 min read
U sjedištu Osječko-baranjske županije danas (29. lipnja 2020. godine) potpisan je Sporazum o suradnji između Pivovare d.o.o. Osijek s Fakultetom agrobiotehničkih znanosti Osijek

U sjedištu Osječko-baranjske županije danas (29. lipnja 2020. godine) potpisan je Sporazum o suradnji između Pivovare d.o.o. Osijek s Fakultetom agrobiotehničkih znanosti Osijek, Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Osijek i Poljoprivrednim institutom Osijek na projektu „Izgradnja tvornice slada i pogona za preradu hmelja, nadzora nad proizvodnjom i preradom strateških sirovina za proizvodnju piva, proizvodnji piva od ekološki proizvedenih sirovina, sljedivosti-kontroli sirovina od polja do napunjenog piva u ambalaži te proizvodnji specijalnih tipova slada“.

U nazočnosti župana Ivana Anušića, rektora Sveučilišta J.J. Strossmayera prof. dr. sc. Vlade Guberca i prorektora Sveučilišta prof. dr. sc. Drage Šubarića, Sporazum su potpisali direktor Pivovare Ivan Komak i prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić, dekan FAZOSa, prof. dr. sc. Jurislav Babić, dekan PTF-a te ravnatelj PIO-a prof. dr. sc. Zvonimir Zdunić.

– Želimo unaprijediti kvalitetu te povećati proizvodnju piva na području Osječko-baranjske županije u jednoj od najstarijih pivovara u Hrvatskoj. Veliki se potencijali kriju u proizvodnji hmelja i ječma te piva kao konačnog proizvoda – rekao je župan Anušić te pohvalio suradnju Pivovare s fakultetima i Institutom. 

– U ovom izazovnom vremenu želimo proizvoditi nešto zdravo i prirodno te zadržati hrvatsku kunu u hrvatskom džepu. Nema nam napretka bez nove vrijednosti u gospodarstvu. Moramo proizvoditi da bismo opstali. Nadam se da smo na dobrom putu da napravimo sladaru i plantažu hmelja, a ovo je tek početak te očekujemo pomoć Vlade i Europske unije. U fazi smo rješavanja dokumentacije i nadamo se da uz dobru podršku prvi dio projekta može biti ostvaren za dvije godine – istaknuo je direktor Pivovare Ivan Komak.

Projekt vrijedan 15-20 milijuna eura trebao bi se realizirati u nekoliko faza, i to kao Greenfield investicija, odnosno ulaganje u nove kapacitete. Neće imati veći utjecaj na okoliš, a planirani broj novootvorenih radnih mjesta u početku je oko 60.

Tekst i foto: OBŽ

Facebook Comments