29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Ove se dame iz 4. izborne jedinice bore za Sabor!

4 min read
Na 4 liste su dame nositeljice, odnosno na 23% lista. U prvih 5 osoba na svim listama žena je ukupno 29, što je od 85 'prvoplasiranih' - 34%.
čačić vučemilović tramišak gamoš glasovac dame

Točno je 107 dama na zbirnoj listi pravovaljanih lista za izbor zastupnika u Hrvatski sabor u IV. izbornoj jedinici, a na 17 lista s po 14 mogućih zastupnika i zastupnica. Točnije, u IV. izbornoj jedinici, od 238 kandidata i kandidatkinja, dame čvrsto drže 45% izbornih lista. Na 4 liste su dame nositeljice, odnosno na 23% lista. U prvih 5 osoba na svim listama žena je ukupno 29, što je od 85 ‘prvoplasiranih’ – 34%.

Iako je cijela zbirna lista pravovaljanih lista za izbor zastupnika u Hrvatski sabor u IV. izbornoj jedinici dostupna OVDJE NA LINKU, bez namjere da nam itko zamjeri, izdvojili smo 5 stranaka, a koje prema posljednjem istraživanju imaju najbolje šanse osvajanja mandata u našoj izbornoj jedinici (3 – HDZ, SDP, DOMOVINSKI POKRET), odnosno stranke (2 – MOST, HNS) koje sudjeluju u vlasti u Osijeku. A iz njih smo izdvojili vodećih 5 dama, prvu najbolje ‘plasiranu’ sa svake liste.

Abecednim redom po strankama, Marija Čačić iz Mosta je prva dama koju ćemo predstaviti u nekoliko redova teksta. Domovinski pokret Miroslava Škore predvodi Vesna Vučemilović. Najbolje pozicionirana HDZ-ovka je Nataša Tramišak. Na listi HNS-a Žana Gamoš je na 5. mjestu. A nositeljica SDP-ove (Restart koalicija) liste je Sabina Glasovac.

Marija Čačić (MOST) – Marija Čačić, magistra knjižničarstva i hrvatskog jezika i književnosti, 20 godina voditeljica Knjižnice Centra za kulturu Čepin. Od ove godine sudac porotnik Županijskog suda u Osijeku. Iako se do sada uspješno opirala pozivima za aktivno bavljenje politikom, zahvaljujući dugogodišnjem radu u javnoj instituciji dobro poznaje način funkcioniranja političke scene- predstavlja ju MOST na svojim Facebook stranici. Mostova je vijećnica u Skupštini OBŽ.

Vesna Vučemilović (DOMOVINSKI POKRET) – Doktorica sam ekonomije s dugogodišnjim iskustvom na menadžerskim pozicijama u realnom sektoru, sveučilišni predavač i majka dvoje djece. Nudim svjetsko znanje i iskustvo u paru s ljubavlju prema Slavoniji i Hrvatskoj. Živim u Našicama, rođena sam u Osijeku, a radim u Virovitici – piše o sebi na mrežnim stranicama Domovinskog pokreta nositeljica liste, a koju javnost poznaje i kao sestru Miroslava Škore. Radila je u osječkoj pivovari, našičkom cementarskom divu, predaje u Slavonskom Brodu i Virovitici.

Nataša Tramišak (HDZ) – Bila je direktoricom Agencije za održivi razvoj Općine Antunovac RODA d.o.o., za gospodarski i ruralni razvoj i poticanje poduzetništva, svakako jedna od najzaslužnijih za izgradnju inkubatora i akceleratora u Antunovcu, inače i pročelnica županijskog Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije. Godinama ju prati glas osobe koja u poslu ne gubi vrijeme i predstavlja ekonomskog pouzdanika liste stranke. Predsjednica je HDZ-ova županijskog Povjerenstva za regionalni razvoj i EU fondove, a prema posljednjim dostupnim informacijama.

Žana Gamoš (HNS) – Tijekom studiranja prava radila je kao voditeljica-novinarka na HRT Radio Osijek i Radiju Plus Osijek, a od 2006. do 2017. bila je zaposlena u Regionalnoj veletržnici Osijek d.d. na poslovima poslovne tajnice i pravnice, kasnije i predsjednica Uprave i direktorica dva trgovačka društva, Regionalne veletržnice Osijek d.d. i ULO hladnjače d.o.o. Osijek. Od lipnja 2017. obnaša dužnost zamjenice gradonačelnika Osijeka. Uz profesionalnu karijeru aktivna je članica Volonterskog centra u Tenji, Udruge bosanskih Hrvata Prsten Podružnice Osijek i Udruge za kreativnu edukaciju Školarac iz Tenja. Živi u Tenji, udana je i majka dvoje djece – opisuje ju mrežna stranica Grada Osijeka.

Sabina Glasovac (SDP) – Saborska zastupnica od ’16. godine, rođena je u Našicama. Završila je Filozofski fakultet u Zadru i profesorica je engleskog i njemačkog jezika i književnosti. U Saboru je predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova, članica Odbora za obitelj, mlade i sport, Odbora za međuparlamentarnu suradnju, Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran, zamjenica člana Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe – opisuje ju mrežna stranica Sabora.

MOST NEZAVISNIH LISTA – MOST – 2. MARIJA ČAČIĆ, 4. IRENA GLUHAK FOREMPOHER, 6. SANDRA ŽIVKOVIĆ, 8. MARIJA DUJIĆ, 10. IVONA DUVNJAK, 11. VERICA STRMEČKI, 13. MIRANDA PETERKO

DOMOVINSKI POKRET MIROSLAVA ŠKORE – DOMOVINSKI POKRET HRVATSKI SUVERENISTI BLOK ZA HRVATSKU – BLOK HRVATSKA KONZERVATIVNA STRANKA – HKS HRAST – POKRET ZA USPJEŠNU HRVATSKU STRANKA UMIROVLJENIKA – SU ZELENA LISTA – 1. VESNA VUČEMILOVIĆ, 6. MARTINA MESAREK, 7. MARTA SOLDO, 12. KATJA MIHALJEVIĆ 13. IVANA STUBIČAR, 14. BERNARDICA JURETIĆ ROŽMAN

HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA – HDZ – 4. NATAŠA TRAMIŠAK, 6. VESNA BEDEKOVIĆ

HRVATSKA NARODNA STRANKA – LIBERALNI DEMOKRATI – HNS HRVATSKA SELJAČKA STRANKA BRAĆE RADIĆ – HSS BRAĆE RADIĆ – 5. ŽANA GAMOŠ, 9. TANJA PAUN, 10. ANKICA MANDIĆ

SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA HRVATSKE – SDP HRVATSKA SELJAČKA STRANKA – HSS HRVATSKA STRANKA UMIROVLJENIKA – HSU SNAGA – STRANKA NARODNOG I GRAĐANSKOG AKTIVIZMA – SNAGA GRAĐANSKO-LIBERALNI SAVEZ – GLAS ISTARSKI DEMOKRATSKI SABOR – IDS PRIMORSKO GORANSKI SAVEZ – PGS – 1. SABINA GLASOVAC, 3. ROMANA NIKOLIĆ, 6. ANA-MARIJA PETIN, 7. ENISA KIFER, 8. EMICA TIVANOVAC, 10. DARIJA KRZNARIĆ

Foto: Facebook (screenshot)

Facebook Comments