19. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Voldemort i Bellatrix imaju 3 mala vučića! Što čovjek spoji, nek’ nitko ne razdvaja ;)

2 min read
Što čovjek spoji, nek' nitko ne razdvaja ;)
zoo vučica mladunci

Pratila je cijela nacija bijeg vučice iz osječkog ZOO vrta, a nakon što je iz Zagreba stigla biti začetkom novog čopora u Osijeku. Bježala je po Baranji, dok su Šveđani ‘u kutiju pakirali’ mužjaka Voldemorta na put u Osijek. Kada su najzad vučicu uhvatili i vratili, Voldemort stigao u Osijek, stvorene su pretpostavke onom što se dogodilo prije koji dan. Iz brloga su izašli mladunci!

Nije se to ‘moralo’ dogoditi, jer i nisu se morali svidjeti jedno drugom, ali s obzirom kakvu su kavlariju prošli i oni i ZOO vrt, jako im je dobro da su se zavoljeli 🙂

– Nadali smo se kako će ubrzo “kliknuti” što se u konačnici i dogodilo, a 21.06. smo prvi puta uspjeli vidjeti tri mala vučića. Inače, normalno je da se vučica nakon graviditeta od 60-63 dana okoti u brlogu koji sama iskopa, na mjestu gdje se osjeća potpuno sigurnom. Mladunci se rađaju slijepi i teže svega oko pola kilograma. Prva tri tjedna njihova života majka se sama brine za njih, a nakon toga i drugi članovi čopora se pridružuju othranjivanju mladih. Vučići prvi puta izlaze iz jazbine u dobi od 8-10 tjedana i zadržavaju se uglavnom u njenoj blizini. U dobi od 2 mjeseca sve češće napuštaju sigurnost jazbine te se mogu vidjeti u igri, ali još uvijek na sigurnoj udaljenosti od posjetitelja. Upravo iz toga razloga ostavljena je visoka trava u nastambi za vukove, a posjetitelji, ako se strpljivije zagledaju, mogu vidjeti roditelje kako odmaraju pored tri razigrana mladunca – pišu iz osječkog Zoološkog vrta.

– Zahvaljujući strpljivom radu zoologinje Zoološkog vrta Tatjane Šalika Todorovć, ostvareno je međusobno povjerenje u odnosu s vukovima, a slijedom toga vučica svaki dan “pokazuje” mlade što je vrlo važno za praćenje njihovog napretka – zaključuju.

Foto: ZOO Vrt

Facebook Comments