29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Spektakl: Secesijski zdenac ‘Pejačević’ obasjati će 117 fenjera!

2 min read
...uz Šetalište kardinala Franje Šepera u Osijeku, zasjati će sa 117 fenjera u nedjelju 27. rujna. Zapamtite taj dan i zapišite vrijeme, jer spektakl je zajamčen!

Od 19 do 23 sata, a uz glazbu profesorica glazbene škole „Franje Kuhača“ Stanke Džambić na klavijaturama, secesijski zdenac ‘Pejačević, uz Šetalište kardinala Franje Šepera u Osijeku, zasjati će sa 117 fenjera u nedjelju 27. rujna. Zapamtite taj dan i zapišite vrijeme, jer spektakl je zajamčen!

– Zašto baš broj 117? Zato što je zdenac star 117 godina. Fenjeri će biti postavljeni na zdencu i oko zdenca. Na samom zdencu bit će postavljeni fenjeri proizvedeni krajem devetnaestog i početkom dvadesetog stoljeća, iz vremena kada ga je Pavao grof Pejačević dao izraditi i kada je ovaj poklon gradu Osijeku bio smješten u tadašnjem „Gradskom vrtu“. Uz vizualni, tu će biti i glazbeni sadržaj – piše i javlja organizator događaja Udruga ‘Svhetslot fenjera’, s Miroslavom Kernom na čelu.

Događaj je organiziran u sklopu ovogodišnjeg Sedeco festivala, a koji uz ‘Zdenac’ ima i brojne druge sastavnice…

Ovaj festival prezentira secesijsku i art deco kulturu grada Osijeka i to kroz kulturne stilove u svim njihovim oblicima: arhitekturi, glazbi, filmu, dizajnu, modi, plesu, hrani, piću.

Ovogodišnji festival ima temu „Svjetlost i svjetiljke“, što je logično s obzirom na naše Udruge „Svjetlost Fenjera“. Kroz razne događaje prezentirat ćemo građanima svjetiljke koje su korištene u Osijeku od 1850.-1950. g., a pod kojima se odvijao vrlo važan društveni, kulturni i gospodarski život. Mjesta na kojima se odvijaju navedene manifestacije su također pomno izabrana. Simbolično povezuju poznata arhitektonska zdanja secesije u kojima se odvijao kulturni i društveni život starih Esekera s današnjim radom i djelovanjem naših partnera u ovom projektu. Prva osječka javna bolnica, prvi kinematograf, zdenac Pejačević, oko kojega se uživalo u šetnji, u slušanju žive glazbe, ili ugodnim razgovorima s prijateljima i poznanicima, pa do prve secesijske kuće, osječkog gradonačelnika. Dakle, povezana su sa našim sponzorom, gradskim poglavarstvom.

Foto: Alan Srčnik

Facebook Comments