16. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Još jedna ‘relikvija’ iz Batinske bitke: Topnički projektil u vrtu ‘čekao’ 76 godina

2 min read
Inače, Bitka kod Batine (ili Batinska bitka) je vođena između 11. i 19. studenoga 1944. između jedinica NOVJ i Crvene armije s jedne strane i jedinica Wehrmachta i njegovih saveznika s druge strane.

U srijedu, 16. rujna, oko 12 sati, u Batini, 58-godišnji hrvatski državljanin je tijekom radove u vrtu pronašao topnički projektil kalibra 40 milimetra iz II. Svjetskog rata. Policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu je topnički projektil na siguran način s mjesta pronalaska izuzeo i 19. rujna van naseljenog mjesta uništio – piše i javlja Policijska uprava Osječko-baranjska.

Inače, Bitka kod Batine (ili Batinska bitka) je vođena između 11. i 19. studenoga 1944. između jedinica NOVJ i Crvene armije s jedne strane i jedinica Wehrmachta i njegovih saveznika s druge strane. Cilj jedinica NOVJ je bio oslobađanje Baranje, a sovjetske armije je bio da uspostavi mostobran za prelazak svojih tenkovskih jedinica na desnu stranu Dunava radi lakšeg zauzimanja Mađarske. S druge strane Nijemci su se trudili omogućiti povlačenje njemačkih i ostalih jedinica preko Hrvatske i Slovenije u Austriju. Batinska bitka okončana je pobjedom jedinica Crvene armije i NOVJ – stoji, među stalim, zapisano na Wikipediji.

Jedinice Crvene armije morale su osigurati prelazak na drugu stranu Dunava kako bi osigurali opsadu Budimpeštu. Planirano je da 75. streljački korpus uz pomoć jedinica iz područja Apatina prijeđe Dunav kod Batine. Lijevo krilo 75. korpusa južno od Apatina čuvala bi 299. divizija, a desno krilo kod Bezdana 734. puk 233. divizije i 8. brigada 51. vojvođanske divizije. Prva grupa je kanila je uspostaviti mostobran između Batine i Apatina, otvoriviši put ostatku 3. ukrajinskog fronta ka Pečuhu i do 15. studenog stići do linije Topolje-Kneževi Vinogradi-Belje, a jedinice 51. divizije NOVJ napredovati duž Drave i osloboditi Baranju. U Batinskoj bitki poginulo je 1.297 pripadnika Crvene armije – zaključuje Wikiedia.

Valja još znati, a kao neslužbenu informaciju, mjesto udara na Nijemce u Batini odabrano je iz tri razloga – nepristupačnosti terena, efekta iznenađenja i stoga što su se navodno tri komande njemačke vojske nalazile na tom području i Nijemcima nije lako bilo s tri komandna mjesta provesti odgovarajuću i koordiniranu obranu. Kruže priče da je Dunav bio crven od krvi. Na mjestu bitke podignut je spomenik, kojeg brojni i danas obilaze.

Za niskog vodostaja Dunava stalno se pronalaze ostaci iz bitke, poput ove ‘relikvije’, topničkog projektila u vrtu, ali nije rijetkost bila i pronalaženje ostataka drugdje po Batini. Jedan od prolanazala prije par godina, za ekstremno niskog vodostaja Dunava, bio je čitav vojni ‘džip’.

Foto: Google Street View (screenshot) & Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments