19. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

dr.sc. Šego: ‘Derma’ postala ambulanta ‘Zarazne’, a ‘Zarazna’ je Covid stacionar!

2 min read
Dodatni kapaciteti u KBC-u su na pedijatriji, a za Covid-19 oboljelu djecu, dočim je druga eventualna lokacija unutar zgrade za kirurgiju, a postoji i zgrada bivše psihijatrije.

U osječkom KBC-u je danas 66 pacijenata s detektiranim Covidom-19. Njih 9 je na respiratoru. Redom leže na Klinici za infektologiju i u Respiracijskom centru, definiranom za cijelu Slavoniju i Baranju. Ravnatelj KBC-a doc.dr.sc. Željko Zubčić tu je brojku jučer postotno izrazio s oko 70 posto popunjenosti kapaciteta za bolesnike s koronavirusom, dodajući kako se opremaju novi ležajevi. Jer, brojke zaraženih osoba Sars-CoV-2 virusom, kao i potreba hospitalizacije, rastu u cijeloj Hrvatskoj, tako i u Osječko-baranjskoj županiji, tako i u KBC-u Osijek. Osječko-baranjska županija danas je imala 131 novi slučaj, najviše do sada. KBC Osijek riješio je te nove kapacitete.

– Bolesnici u bolnici i na respiratoru su nam glavni indikator pogoršanja situacije – počeo je dr.sc. Krunoslav Šego, zamjenik ravnatelja KBC Osijek, a potom izrazio zabrinutost što su danas umrle tri bitno mlađe osobe u KBC-u Osijek, u odnosu na ranije umrle pacijente, od kojih je jedna iz Osječko-baranjske županije, a dvije iz drugih mjesta u Slavoniji (’58. ’59. i ’55. godište).

– Dvoje je bilo jače bolesno, jedno čak i ne – odgovorio je na pitanje o ranijem stanju preminulih pacijenata.

Bolnica je prešla na model B…

– Zapravo smo i prešli na povećanje kapaciteta. Svi ti stupnjevi u našoj reorganizaciji se odnose na povećanje broja ležajeva za Covid-19 pacijente i sada smo taj kapacitet povećali. Zgrada ‘Dermatologije’ je postala ambulantni trakt ‘Infektologije’, a cijelu zgradu ‘Infektologije’ smo promijenili u Covid-19 stacionar. U ovom je trenutku to dovoljno, tim više što imamo suradnju s drugim bolnicama, a koje su također povećale kapacitete. Tu posebno mislim na Našice, koje to čine sjajno – nastavio je Šego.

Dodatni kapaciteti u KBC-u su na pedijatriji, a za Covid-19 oboljelu djecu, dočim je druga eventualna lokacija unutar zgrade za kirurgiju, a postoji i zgrada bivše psihijatrije.

– Nadam se da to nećemo morati koristiti – rekao je nadalje Šego, odgovarajući na upit kako eventualni izvanbolnički kapaciteti nisu u domeni KBC-a, a li da Stožer Civilne zaštite vodi računa i o njima.

To su, razumije se, sportske dvorane u Osijeku. A koji je to broj koji se mora dogoditi u županiji da krene sastavljanje kreveta…?

– Sportske dvorane su onaj zadnji, zadnji kapaciteti koji će se korisiti. To bi morao biti scenarij kao u Italiji – zaključio je dr.sc. Krunoslav Šego na konferenciji za novinstvo u Osijeku.

Foto: Google Street View (screenshot) & OBŽ

Facebook Comments