25. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Sars-CoV-2 u OBŽ i Osijeku: Danas 193 nova slučaja!

2 min read
Osijek i Osječko-baranjska županija danas imaju 193 nova slučaja zaraze virusom Sars-CoV-2, doznaje se malo prije početka konferencije za novinstvo Stožera Civilne zaštite OBŽ.

Osijek i Osječko-baranjska županija danas imaju 193 nova slučaja zaraze virusom Sars-CoV-2, doznaje se malo prije početka konferencije za novinstvo Stožera Civilne zaštite OBŽ.

Načelnik Stožera CZ OBŽ Petar Lagator počeo je nizati brojke malo iza 11 sati danas, a za protekla 24 sata…

– Testirano je 469 osoba u OBŽ i imamo 193 pozitivna nalaza. I dalje je vrlo široka i još veća rasprostranjenost virusa po županiji, u čak 38 naselja. Očekivano, najveći je broj u Osijeku 84… – počeo je Lagator.

Najviše pozitivnih nalaza opet je u Osijeku (84), a s prigradskim naseljima (Tenja 6 i Višnjevac 3) na području Grada Osijek pozitivan nalaz utvrđen je za ukupno 93 osobe. Po mjestu stanovanja novozaraženih slijede Đakovo s 11 osoba (odnosno ukupno 20 s prigradskim naseljima Piškorevci 5, Široko Polje 2, Kuševac 1 i Selci Đakovački 1), Belišće ima 10 novopozitivnih osoba (odnosno 11 s prigradskim naseljem Gat), Ivanovac i Čepin po 9, a Valpovo osam osoba (ukupno 11 s prigradskim naseljima Marjančaci 2 i Šag 1). Šest novopozitivnih osoba su iz Našica, četiri iz Dalja, po tri iz Donjeg Miholjca i Ernestinova, po dvije osobe su iz Aljmaša, Antunovca, Feričanaca, Forkuševaca i Vladislavaca, dok Beli Manastir, Bokšić Lug, Branjin Vrh, Donja Motičina, Đurđenovac, Ivanovci Gorjanski, Koška, Laslovo, Popovac, Satnica Đakovačka, Semeljci, Stipanovci, Uglješ i Viškovci imaju po jednu novopozitivnu osobu.

– Na liječenju u KBC Osijek su 63 osobe, a 10 lakših i asimptomatskih bolesnika je prevezeno u Našice. Na respiratoru u KBC Osijek je 10 osoba. Preminulih nema – nizao je Lagator.

Četiri osobe, korisnici Doma za starije i nemoćne u Osijeku, pozitivni su. I ostali su smješteni u Domu u posebno pripremljenoj prostoriji. Ukupan broj pozitivnih korisnika je 9, a u samoizolaciji 2. Pozitivnih je 5 djelatnika, a 4 u samoizolaciji.

Povećan je broj zaraženih učenika i djelatnika škola u OBŽ. Imamo 7 novih pozitivnih i 95 u samoizolaciji.

Od jučer je određivanje mjere samoizolacije u ovlasti liječnika obiteljske medicine.

Stanje u KBC-u je stabilno, veli Lagator. Pozitivnih liječnika i medicinskih sestara i tehničara, ali svi odjeli rade prema planu i programu, dodaje načelnik Stožera CZ OBŽ.

U samoizolaciji u OBŽ sada je 3.141 osoba. Od danas 131.

– Nakon jučerašnjih podataka, a i prethodnih, na jutrošnjoj sjednici podržano je moguće donošenje novih mjera. Sada ćemo prikupiti prijedloge, a u ponedjeljak ćemo predložiti Nacionalnom stožeru posebne mjere koje bi se eventualno primjenjivale za OBŽ, a eventualno za okupljanja, bilo sportska, svadbena, privatna…, kao i eventualno skraćivanje radnog vremena ugostiteljskih objekata, kao i nošenje maski na otvorenim i zatvorenim prostorima – zaključno je rekao Lagator, dodajući da se nošenje maski na otvorenom tiče samo onih mjesta gdje nije moguće držati razmak, odnosno distancu.

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments