4. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Žestok odgovor Unikoma Radiću i gradskom HDZ-u: Istinu iskrivio neupućeni zastupnik!

5 min read
...ovoga puta dužni smo reagirati, kako zbog zainteresirane javnosti, naših zaposlenika, ali i zbog istine koja je duboko iskrivljena posljednjim priopćenjem neupućenog i nedovoljno informiranog saborskog zastupnika i predsjednika gradske organizacije najveće opozicijske stranke u Osijeku.
unikom

Unikom d.o.o javno je gradsko poduzeće koje nema namjeru polemizirati s političkim strankama koje za cilj imaju samopromociju pojedinaca ili dopustiti politizaciju svojeg poslovanja koje se obavlja na korist svih građana Osijeka te u čijoj izvedbi sudjeluju djelatnici različitih uvjerenja pa i onih političkih – odgovorio je uvodno na naš upit osječki Unikom u podužem pismu kojeg potpisuje direktor Unikoma Davor Vić, a kao reakciju na priopćenje osječkog GO HDZ-a, koji prenosi riječi Ivana Radića za govornicom u Hrvatskom saboru.

REAKCIJA NA JAVNI ISTUP SABORSKOG ZASTUPNIKA IVANA RADIĆA (HDZ)

Ipak, ovoga puta dužni smo reagirati, kako zbog zainteresirane javnosti, naših zaposlenika, ali i zbog istine koja je duboko iskrivljena posljednjim priopćenjem neupućenog i nedovoljno informiranog saborskog zastupnika i predsjednika gradske organizacije najveće opozicijske stranke u Osijeku.

Tvrdnja kako je “…jedna lavica tjednima patila i u agoniji uslijed teškog zdravstvenog stanja sama sebi odgrizla dio zadnje desne noge. Pri tom je nevjerojatno da rukovodstvo Zoološkog vrta kao i uprava Unikoma nisu reagirali sve dok o tome nisu počeli pisati portali. Tek tada je ukazana pomoć lavici, no nažalost to je bilo prekasno i lavica je u konačnici eutanazirana.” apsolutno je netočna i na žalost potvrđuje činjenicu kako dobar dio javnosti, a time i političara koji bi svojim djelovanjem trebali braniti istinu i odgovornost prema izrečenoj riječi, svoj “dojam” temelje na konstrukcijama te vremenski i logički netočnim slijedovima. Točno je sljedeće: mediji su objavili vijest da je lavica zbog lošeg zdravstvenog stanja eutanazirana nakon što je Unikom samoinicijativno poslao priopćenje javnosti s detaljnim liječničkim izvješćem iz kojeg je vidljivo da je ženka lava bila kontinuirano praćena i liječena te da se autodestruktivno ponašanje pojavilo tri dana prije odluke o eutanaziji. Pri tome je valjda i jasno kako “agonija” nipošto nije trajala tjednima. Svim medijima kojima šaljemo i ovo priopćenje poslali smo i priopćenje o zdravstvenom stanju ženke lava i to istoga dana kada je izvršena eutanazija. Medijski napis određenog portala, za koji se vjerojatno veže logičkim i vremenskim slijedom smeteni političar, objavljen je danima nakon što su drugi mediji objavili naše priopćenje o ženki lava i koji nas, što bi bilo korektno i prema pravilima struke, nije službeno i pisano kontaktirao za komentar druge strane o navedenom događaju, što dovoljno govori samo za sebe.

Nadalje, netočna je tvrdnja kako Unikom d.o.o. posluje kao politička podružnica jedne političke stranke. Zapošljavanje u Unikomu javno je i transparentno, što potvrđuju i brojna izvješća Inspekcije rada. Sva zapošljavanja obavljaju se zakonom propisanom procedurom, a svoju prijavu na natječaj, životopis ili otvorenu zamolbu mogu poslati svi građani neovisno o dobi, spolu, vjerskom ili političkom uvjerenju itd. Svi zaposlenici Unikoma, ovisno o vrsti radnog mjesta, zadovoljavaju sve stručne, obrazovne i kompetencijske zahtjeve te bi bilo u najmanju ruku pravno upitno i ljudski nekorektno provjeravati tko je od kandidata član ili simpatizer bilo koje političke stranke te prema tomu raditi selekciju. Ako je navedeno praksa u određenim poduzećima ili ustanovama kojima upravlja neka druga politička opcija, to u Unikomu nije slučaj. Također, zapanjuje neinformiranost visokog političkog dužnosnika koji navodi kako je “…u proteklih godinu dana za njegovog (direktorovog, nap. aut.) pomoćnika politički postavljen predsjednik belomanastirskog SDP-a i bivši dogradonačelnik…”. Pomoćnik direktora za komunalne djelatnosti Marko Bogatić u Unikomu je zaposlen već dvije i pol godine.

Navodom da “…se ne može vidjeti niti koga se zapošljava niti informacije o ishodima natječajnih postupaka, a što je zakonska obaveza Unikoma” pokazuje se potpuno neznanje o tome koje su obaveze javnih gradskih poduzeća koje se tiču postupka zapošljavanja te još jednom iskazane neinformiranosti gore citiranog političara u kontekstu Zakona o pravu na pristup informacijama. Zbog toga naglašavamo da su sve informacije vezane za poslovanje Unikoma javno dostupne i u skladu s time i već puno puta dostavljane na zahtjev zainteresirane javnosti.

Izmjena Pravilnika o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta čime su, kako se nastavlja u priopćenju “pojedinim djelatnicima povećali koeficijente odnosno plaće u sred korona krize” uvjetovana je utjecajem povećane odgovornosti, opsega i opisa poslova pojedinih djelatnika, točnije njih 23. Tako je primjerice riječ o radnim mjestima za čija su izvršenja prije bila odgovorna četiri djelatnika, a danas je riječ o jednom. Ovdje je, dakle, ponajprije riječ o uštedi sredstava za plaće, a ne o onome što se insinuira priopćenjem. Naglašavamo i kako je u ovom trenutku u Unikomu zaposleno 327 djelatnika što je za 42 djelatnika manje u odnosu na isto razdoblje lani, kada je u Unikomu radilo 369 djelatnika.

“Osječani dobro znaju kako nam izgleda Osijek. Nema redovne košnje javnih površina, parkovi su nam neodržavani, niti jedna gradska fontana nam nije radila ove godine.” Unikom d.o.o. obavlja sve aktivnosti koje su propisane Programom održavanja javnih zelenih površina u Gradu Osijeku. Dužni smo, ponajprije zbog istine i konteksta vremena u kojem živimo naglasiti i da Osječani vrlo dobro znaju kako je epidemiološka, a posljedično i gospodarska situacija u gradu, državi i svijetu dovela do određenih racionalizacija u proračunima. Primjerice, dio sredstava koji je iz gradskog proračuna bio namijenjen održavanju fontana posljednjim je rebalansom preusmjeren prema projektima održavanja aktivnih radnih mjesta odnosno kao pomoć gospodarstvu. Unikom razumije koji su prioriteti u ovom teškom gospodarskom trenutku, iako je navedena odluka o rebalansu išla na štetu poduzeća. Vjerujemo i da većina drugih građana razumije da je prioritet svih građanki i građana, neovisno o političkoj pripadnosti, očuvanje radnih mjesta.

I naposljetku, tvrdnja kako je “cijena odvoza miješanog komunalnog otpada otišla gore za prosječno 50% po kućanstvu” deplasirana je i prema činjeničnoj i prema vremenskoj komponenti. Promjena u načinu obračuna (a ne dizanje cijena) odvoza komunalnog otpada izvršena je u zakonskom roku koji je propisala Vlada RH i to još od 01.11.2018. godine. Osim toga, činjenica je kako je cijena odvoza komunalnog otpada u Osijeku, mjerena iznosom minimalne javne usluge (tzv. “paušala”) jedna od najnižih u RH, uz uslugu koja je jedna od najkvalitetnijih i najsveobuhvatnijih. Podsjećamo kako naši korisnici imaju na raspolaganju redovan odvoz miješanog komunalnog otpada, papira i plastike s kućnog praga, a dio korisnika koji žive u stambenim zgradama imaju i dodatne posude za metal i plastiku. Osim toga upravljamo s tri reciklažna dvorišta, kompostanom, a omogućujemo i jedan besplatni godišnji odvoz glomaznog otpada – zaključuje su odgovoru/reakciji Unikoma i direktora Vića na priopćenje HDZ-a, a koje je prenijelo Radićeve riječi iz Sabora.

Foto: Google Street View (screenshot)

Facebook Comments