Čet. stu 26th, 2020

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Čak 79% samoizoliranih u OBŽ su povezani sa školama!

3 min read
Ako precizno izračunamo postotak samoizoliranih, a povezanih sa školama, u Osječko-baranjskoj županiji ih je zapravo 79%.
učionica štrajk škola

– U ovom trenutku imamo 118 pozitivnih učenika i 51-og učitelja, a među ne nastavnim osobljem je 6-oro. Od ovog broja samoizolacija, a što sam ga čitao, 1.362 osobe, odnosno učenika, su u samoizolaciji, a ukupan broj samoizoliranih osoba u Osječko-baranjskoj županiji je 1.859. To Vam je nekih 70 posto – kazao je jučer u jednom trenutku konferencije za novinstvo Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije načelnik Ivan Hampovčan, ujedno tajnik županije, otkrivajući zapravo vrlo intrigantan podatak, koji je, moguće, bio jednim od razloga, a kojeg nije ekspicitno nitko naveo, da se od Nacionalnog stožera zatraži ‘online’ srednjoškolska nastava.

Srednjoškolsku ‘online’ nastavu županijski je Stožer zatražio od Nacionalnog kako bi smanjio ‘moving’ mladih kroz lokalni, mjesni i međumjesni javni prijevoz, dočim osnovoškolci do svojih škola najčešće idu pješke.

Ako precizno izračunamo postotak samoizoliranih, a povezanih sa školama, jer broj samoizoliranih s učiteljima raste za još 99, u Osječko-baranjskoj županiji ih je zapravo 79%. S ne nastavnim osobljem broj je 1.480.

S obzirom na pogoršanu epidemiološku situaciju uzrokovanu virusom SARS-CoV-2 , a s ciljem zaštite života i zdravlja pučanstva na području Osječko-baranjske županije, Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije predložio je Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske donošenje Odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Osječko-baranjske županije. Županijski stožer tako je predložio da se donese preporuka da na profesionalnim umjetničkim izvedbama i programima te kino projekcijama može biti prisutno najviše 50 osoba, uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. I to je usvojeno! Drugi prijedlog je bio da se na vjerskim obredima u zatvorenim prostorima broj prisutnih osoba ograniči s obzirom na veličinu prostora tako da za svaku prisutnu osobu mora biti osigurano najmanje 4 m² neto površine, uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. I to je usvojeno! A treća preporuka je bila da jedinice lokalne samouprave s područja Osječko-baranjske županije obustave iznajmljivanje i drugo korištenje domova u svojem vlasništvu za sve vrste okupljanja, što je također usvojeno.

A četvrta predložena mjera je bila da se organizacija nastave u osnovnim i srednjim školama provede tako da se za učenike osnovnih škola od 1. do 4. razreda nastava održava u školskim ustanovama (model A), za učenike osnovnih škola od 5. do 8. razreda da se nastava održava dva tjedna u školskim ustanovama, a dva tjedna na daljinu (model B), te da se za učenike srednjih škola nastava održava isključivo na daljinu (model C) izuzev praktične nastave koja će se održavati u školskim ustanovama.

Naglasio je Hampovčan da je povećanje broja zaraženih samo dijelom utjecalo na te odluke. Uostalom trenutno je pozitivno na koronavirus 175 učenika i djelatnika, a u samoizolaciji je ukupno 1.480 osoba iz školstva, od kojih su 1.362 učenici, a 99 učitelji. Na prijedlog je značajno utjecalo razmišljanje da bi prelaskom na online nastavu učenika srednjih škola došlo do smanjenja broja putnika u javnom prijevozu – stoji između ostalog u priopćenju županijskog Stožera.

Pa ipak, Nacionalni to nije prihvatio.

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments