4. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

HDZ ‘nagazio’ Grad zbog ‘Kopike’, vlast objašnjavala još na Vijeću!

5 min read
- Ovo je još jedan u nizu primjera lošeg planiranja, bezidejnosti i neambicioznosti ove gradske uprave. Naime, Kopika, popularno osječko kupalište je zatvoreno ove godine zbog najavljene rekonstrukcije za koju je dignut kredit od 15 milijuna kuna - veli Radić.

Povodom novog zaduženja grada Osijeka i loše planirane investicije obnove i dogradnje bazenskog kompleksa Kopakabana, konferenciju za javnost su održali saborski zastupnik Ivan Radić te ispred Hrvatskih voda predsjednik VGO-a  za Dunav i donju Dravu Željko Kovačević – kreće priopćenje GO HDZ-a, a uz prijenos izjave Ivana Radića, predsjednika osječkog odbora…

– Ovo je još jedan u nizu primjera lošeg planiranja, bezidejnosti i neambicioznosti ove gradske uprave. Naime, Kopika, popularno osječko kupalište je zatvoreno ove godine zbog najavljene rekonstrukcije za koju je dignut kredit od 15 milijuna kuna. Tada smo govorili ono što i sada govorimo, tražili smo da nam se predoče faze i dinamika radova na obnovi Kopike jer nije došlo do najavljenih građevinskih radova kojih nema ni danas. Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća smo saznali i razlog tome odnosno da je sve loše isplanirano. Saznali smo da radovi na Kopici neće koštati 15 milijuna kuna nego da će koštati 50 milijuna kuna, ako je to zadnja cifra i ako ju neće mijenjati kao što su promijenili cifru od 15 milijuna kuna. Izražavam nezadovoljstvo i zabrinutost za iduću kupališnu sezonu za građane grada Osijeka. Nevjerojatno je da se zatvore bazeni, da se krene u rekonstrukciju, a da mi ne znamo kako treba izgledati projekt Kopike od 15 milijuna ili od sada 50 milijuna kuna. Pitanje je imaju li u Gradu uopće plan kako treba izgledati Kopika. Također je zabrinjavajuće da u gradu ovu razliku sredstava nisu osigurali. Znaju da im nedostaju sredstva, a od koga  i kako će ih dobiti ne znaju. Pozivam gradsku upravu da počnu ozbiljno raditi na ovom projektu i da konačno predoče plan i dinamiku radova na obnovi Kopike – rekao je Radić, stoji u priopćenju, a u kojem se još dodaje…

Radić je također najavio mogućnost sudjelovanja Hrvatskih voda u ovom projektu te predložio da se uredi obala odnosno plaža na Dravi kako bi zaokružili jednu cjelinu i dobili ne samo obnovljene bazene nego i prekrasnu plažu za sve naše sugrađane. Željko Kovačević je pojasnio da to znači da će Hrvatske vode pokrenuti procedure, ishoditi potrebne suglasnosti i dozvole kako bi do iduće kupališne sezone nasipali pijeskom postojeću plažu na Kopakabani čime se podigla kvaliteta kupanja i sigurnosti kupača u rijeci Dravi.

A sve je počelo još na 33. sjednici Gradskog vijeća Grada Osijeka, a o kojoj smo pisali OVDJE. S jedne je strane razgovora o, ili za, ‘Kopiku’ bila pročelnica Upravnog odjela za graditeljstvo, energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša Ljiljana Belajdžić, a s druge HDZ-ov vijećnik Milan Opačak.

– Poznato je da smo osigurali 15 milijuna kuna kredita u ovoj godini, a ostali iznos namjeravamo osigurati iz drugih izvora, poučeni primjerom Belog Manastira i rekonstrukcije bazena, gdje se novac osigurao iz nacionalnih sredstava, sredstava Fonda i županijskih sredstava, te smo na tragu toga dokumenta i tog načina financiranja, uz vlastito osiguranje, za 22 milijuna kuna županijskoj Skupštini uputili prijedlog za rad za ’21. godinu, što je jedna od tri točke po kojoj surađujemo, kao što radimo na projektu Gospodarskog centra… Što se tiče daljnjih izvora financiranja, Copacabana je uvrštena europsku bazu strateških projekata. Jedan od nužnih uvjeta da bi ona bila financirana iz takvih fondova je Strategija sporta, a koja je pred Vama na idućoj sjednici. Također je projekt prijavljen u Program razvoja, tako da očekujemo da neće izostati ni nacionalna ni županijska sredstva za realizaciju ovog projekta – kazala je Belajdžić.

– Ja bih mogao reći onda samo da je ovaj proračun ‘kibi-dabi’, Znači, možda ćemo dobiti neka sredstva ako… Iz ovoga se iščitava kako nema završene i zatvorene financijske konstrukcije, krenulo se u investiciju, projekt očito postoji, ali financijske konstrukcije do 65 milijuna nema. Znači, idemo nešto raditi za što nemamo novce. To je doslovno ‘kibi-dabi’. Znači, ako bude, bude, ako ne bude, ne bude. Ista stvar je i za druge projekte. Za nešto imamo, ali za ove velike, nisam baš siguran. Da li je moguće da Grad bude prezadužen u sljedećem periodu!? – govorio je Opačak.

– Dakle, nema bojazni za građane grada Osijeka, da ukoliko ne osiguramo dodatne izvore financiranje sredstava, da će to biti na teret građana Osijeka. Do sada je Copacabana bila teret građana Osijeka zbog gubitaka na neodržavanim objektima, ubog gubitaka na vodi i ostalim troškovima. Dakle, više neće biti trošak, a ukoliko ne osiguramo razliku od ova 22 milijuna kuna, onda radimo ono što radi cijeli svijet kada gospodari investicijskim projektima pažnjom dobrog gospodara, a zove se faziranje projekata. Dale, u uvodu sam rekla kako će se projekt raditi po dijelovima. Naravno da projektnu dokumentaciju radimo za cijelu investiciju, tako to rade svi, tako to radi i Osječko-baranjska županija…, a onda, ‘step by step’, prema osiguranim financijskim sredstvima, realnim izvorima financiranja, možemo realizirati neke projekte. Znači, Copacabana će biti realizirana onoliko koliko trenutno imamo sredstava. ja samo pozivam da se i drugi uključe, s ostalim sredstvima, pa ćemo prije imati cijelu investiciju realiziranu – odgovorila je i zaključila Belajdžić.

Drugim riječima, čini se izjava Belajdžić, uključi li se država kao u slučaju Belog Manastira, imat ćemo sve, a ako ne, onda neke od dijelova projekta.

Inače, za ‘Kopiku’ je predviđen ‘dobar zalogaj’, čitav ‘aqua park’, a o kojem smo pisali OVDJE.

Grad Osijek planira u 2020. započeti temeljitu i sustavnu rekonstrukciju sportskog (bazenskog) kompleksa Copacabana, ukupne vrijednosti 15 milijuna kuna, prema Proračunu Grada Osijek za 2020. i projekcijama Proračuna za 2021. i 2022. od čega se samo u 2020. predviđa realizacija u iznosu 7,5 milijuna kuna… – pisali smo u travnju ’20. godine. A onda dolazimo do najzanimljivijeg dijela – ‘Olimpijski’ bi bazen najzad mogao postati upotrebljiv za sport, plivanje, vaterpolo i sinkronizirano plivanje… Tzv. ‘duboki’ bazen bi postao plići, za zabavu, ‘mješoviti’ moguće s puno više sadržaja, a ‘dječji’ bi se mogao graditi potpuno novi, čak i u dijelu ‘mješovitog’. Prepoznaju se u dinamičkim fazama i natruhe zabavnog parka, svakako ‘birtije’…

Foto: GO HDZ & OsijekExpress.com (arhiva)

Facebook Comments