28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Betlehemsko svjetlo: Izviđači ga donijeli i u Grad Osijek!

2 min read
Ove godine zbog pandemije koronavirusa predstavnici austrijskih izviđača nisu mogli otići u Betlehem pa je Svjetlo upalila devetogodišnja Maria Khoury iz Betlehema. U Tel Aviv odnio ga je kamerman Walid Kamar iz Jeruzalema, a u Austriju je proslijeđeno zrakoplovom.

Članovi Izviđačkog kluba Javor nastavili su tradiciju donošenja Betlehemskog svjetla u Osijek. Svakog prosinca Svjetlo mira iz Betlehema stiže u Austriju odakle se šalje u razne dijelova svijeta, pa tako preko Slovenije ono stiže i do granice Hrvatske. Tim je putem Svjetlo stiglo danas i u osječku Gradsku upravu gdje ga je zamjenici gradonačelnika Žani Gamoš predala Monika Feher, predstavnica IK Javor.

– Zahvaljujući našim Javorovcima i izviđačima Slavonskog hrasta, Betlehemsko svjetlo i ove je godine sretno stiglo u naš grad. Advent u koji smo ušli prije četiri tjedna vrijeme je koje simbolizira ljubav, nadu, iščekivanje i radost, a sve to u ime gradonačelnika Ivana Vrkića, Grada Osijeka i svoje osobno želim Osječankama i Osječanima. Želim i da se nagodinu vidimo i uživamo u onim dobrim starim vremenima kada se uživo možemo družiti i slaviti, i Božić i blagdane koji su pred nama – poručila je osječka dogradonačelnica.

Ove godine zbog pandemije koronavirusa predstavnici austrijskih izviđača nisu mogli otići u Betlehem pa je Svjetlo upalila devetogodišnja Maria Khoury iz Betlehema. U Tel Aviv odnio ga je kamerman Walid Kamar iz Jeruzalema, a u Austriju je proslijeđeno zrakoplovom. U Linzu su Svjetlo preuzeli izviđači iz Austrije, koji su fenjere sa Svjetlom raznosili prema susjednim državama gdje su ih na granicama preuzimali izviđači i prenosili dalje do sljedeće granice te u gradove, ustanove, vjerske institucije i domove. Izaslanstvo hrvatskih izviđača, koje su činili Monika Feher i Karlo Tomašković, u nedjelju 13. prosinca Betlehemsko svjetlo preuzelo je od slovenskih skautskih kolega na graničnom prijelazu Bregana. Paljenje i podjela Betlehemskog svjetla mira podsjeća da je zadaća svih širiti mir i dobro među ljudima, a Feher je danas kazala kako je izuzetna čast što su i ove godine unatoč specifičnoj situaciji uspjeli donijeti Svjetlo u Gradsku upravu i Grad Osijek.

Tekst i foto: Osijek.hr

Facebook Comments