28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Danas o cijepljenju! Nastavljeno u KBC Osijek! Dr. Radoš zasukao rukav…

3 min read
- Trebamo se svi cijepiti, bez kalkulacija treba li ili ne. Do sada smo se cijepili protiv brojnih bolesti i naše građanstvo i kolege ne treba biti strah. Na ovaj način sprječavamo nepotrebne smrti u budućnosti., kazao je Radoš, dodajući da je u ovom trenutku u respiracijskom centru 50 bolesnika, od kojih 47 na respiratoru.

– Bit ću najsretniji kada zatvorimo respiracijski centar i kada niti jedan pacijent ne premine zbog infekcije Covidom-19 – počeo je malo nakon primljenog cjepiva danas u KBC-u Osijek voditelj Respiracijskog centra, voditelj Zavoda za liječenje boli i predstojnik Klinike za anestezilogiju doc.prim.dr.sc. Ivan Radoš.

– Trebamo se svi cijepiti, bez kalkulacija treba li ili ne. Do sada smo se cijepili protiv brojnih bolesti i naše građanstvo i kolege ne treba biti strah. Na ovaj način sprječavamo nepotrebne smrti u budućnosti., kazao je Radoš, dodajući da je u ovom trenutku u respiracijskom centru 50 bolesnika, od kojih 47 na respiratoru.

– To su najteži i kritični bolesnici – rekao je.

Danas, malo nakon Doma za starije i nemoćne u Osijeku, cijepljenje je nastavljeno i među djelatnicima KBC-a Osijek. Onamo je otišao dio prve ‘božićne tranše’ Pfizera i Europske unije.

Podsjećamo, u Osječko-baranjsku županiju i Osijek stiglo je 645 doza cjepiva, a iz prve ‘božićne doze’ za sve zemlje Europske unije. U Hrvatsku je došlo, kao i u druge zemlje 9.750 doza, a Osječko-baranjskoj županiji je, sukladno broju stanovnika, pripalo malo iznad 6%. Dom za starije i nemoćne osobe Osijek dobit će 240 doza, onaj u Đakovu 140, u Belom Manastiru 105. KBC-u Osijek ide 105 doza, OŽB Našice 30, a Zavodu za hitnu medicinu OBŽ ide 25 doza. Ukupno u županijskim domovima za starije i nemoćne osobe podijeljeno će biti 485 doza cjepiva i isto toliko korisnika se cijepi. Ukupno je to 645 cjepiva. U domovima se cijepe korisnici, u bolnicama i Hitnoj djelatnici.

– Za sada ima 30% prijavljenih djelatnika KBC-a Osijek, a od ukupnog broja, za cijepljenje protiv bolesti Covid-19. Kako bude išla kampanja, taj broj će rasti. Naši djelatnici u respiracijskom centru su najizloženiji i ovim činom oni potiču i ostale naše djelatnike da se cijepe, a i građani bi trebali slijediti naš primjer – kazao je ravnatelj osječkog KBC-a dr. Željko Zubčić.

– Cjepivo koje je danas stiglo oko 12:30 sati distribuirano je tijekom dana na sve dogovorene lokacije i svih 645 doza upotrijebit će se tijekom idućih dana u domovima i zdravstvenim ustanovama. Uskoro kreće cijepljenje građana, a prema informacijama koje imamo svakoga će tjedna stizati nove količine cjepiva – rekla je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije Nataša Turić.

Kampanju „Misli na druge – cijepi se!“ podržao je županijski stožer te župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić koji je tom prigodom poručio da je zadovoljan odazivom te da će u idućim danima pristići dovoljno cjepiva za sve zainteresirane.

– Iznimno je važno cijepljenjem stvoriti imunitet kako bi okončali epidemiju koronavirusa, što će se vjerujem dogoditi tijekom idućih mjeseci. Danas je gospođa Ružica pokazala svojim primjerom, a nakon nje voditelj Respiracijskog centra u kojem su hospitalizirani najteži pacijenti oboljeli od koronavirusa, da je cijepljenje važno. Interes zdravstvenih djelatnika i korisnika i pružatelja socijalnih usluga koji se cijepe među prvima, ali i interes građana je sve veći i stoga pozivam građane da se odazovu akciji „Misli na druge – cijeli se!“ – poručio je župan Ivan Anušić.

Nakon korisnika, cijepit će se i djelatnici pružatelja socijalnih usluga, ali i zdravstveni djelatnici.

– Danas je liječnica Doma zdravlja Osječko-baranjske županije cijepila prvu korisnicu doma, i dalje će sve zainteresirane cijepiti liječnici obiteljske medicine, u KBC-u i Zavodu za hitnu medicinu cijepit će njihovi djelatnici. Nakon današnjeg cijepljenja 30-tak korisnika, već sutra u 9 ujutro nastavlja se s cijepljenjem kao i u drugim županijskim domovima za starije i nemoćne – rekao je Mato Lukić, ravnatelj Domova zdravlja Osječko-baranjske županije.

Foto: OBŽ

Facebook Comments