18. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Koronavirus u OBŽ i Osijeku: 13 osoba preminulo u KBC-u, 9 iz Osječko-baranjske

3 min read
Novih je slučajeva 132, a broj preminulih osoba u posljednja 24 sata je 9 u OBŽ, odnosno 13 ukupno iz različitih županija, a u KBC Osijek.

Pošast i ugroza koronavirusa nije prestala. Niz potresa, kao i jučerašnji jaki u Petrinji, mobilizirali su hrvatsku javnost i veliko solidarno srce, pomoć se slijeva u pogođene gradove… Pa ipak, Stožeri Civilne zaštite rade ‘na dva fronta’. Konferenciju za novinstvo održao je danas županijski Stožer CZ OBŽ, iznoseći najnovije Covid-19 podatke za Osijek i Osječko-baransku županiju. Novih je slučajeva 132, a broj preminulih osoba u posljednja 24 sata je 9 u OBŽ, odnosno 13 ukupno iz različitih županija, a u KBC Osijek.

Testirano su 424 osobe u posljednja 24 sata, što postotak pozitivnih čini oko 31%. Iz Osijeka i okolice je 46 osoba, s područja Đakova 14, Našica 12, Čepina 8, Belog Manastira i Valpova po 6…

U samoizolaciji je u OBŽ 1.986 osoba. Čak 4 jučer policija nije zatekla kod kuće u samoinicijativnim provjerama, a jednu još i na dojavu. Opuštaju se…

U KBC Osijek situacija je ponešto lakša s broje hospitaliziranih Covid-19 pacijenata. Sada ih je 141. U Našicama ih je 39, ukupno u bolnicama u OBŽ 180. Na respiratorima je 37 osoba.

Ali, preminulo je čak 13 osoba u KBC-u Osijek u posljednja 24 sata, od kojih je 9 iz Osječko-baranjske županije.

PRIOPĆENJE

U Kliničkom bolničkom centru Osijek u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus je testirano 424 uzoraka od kojih je 132 bilo pozitivno.

Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području grada Osijeka s prigradskim naseljima (46), zatim gradova/općina Đakovo (14), Našice (12), Čepin (8), Beli Manastir i Valpovo (po 6), Belišće i Donji Miholjac (po 4), Antunovac, Darda i Erdut (po 3), Bilje, Đurđenovac, Feričanci, Koška, Petlovac, Podgorač i Semeljci (po 2) te Čeminac, Donja Motičina, Gorjani, Kneževi Vinogradi, Popovac, Strizivojna, Šodolovci, Trnava i Vuka (po 1).

Na bolničkom liječenju nalazi se 180 osoba oboljelih od COVID-19, i to 141 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 37 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 39 pacijenata s tim oboljenjem.

U zadnja 24 sata u KBC Osijek preminulo je devet COVID pozitivnih osoba u dobi od 68 do 79 godina.

Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se nalazi 1.976 osoba.

Policijski službenici provjerili su 27 osoba kojima je određena mjera samoizolacije te utvrdili četiri kršenja te mjere. Samoinicijativno su provjerili 24 osobe, a pri tomu tri osobe (dvije u Osijeku i jedna u Belom Manastiru) nisu zatečene na prijavljenoj adresi. Postupajući po tri dojave građana samo u jednom slučaju (u Našicama) utvrdili su kršenje mjere samoizolacije. Jučer su obavili i 87 nadzora objekata pri čemu nisu utvrdili kršenje propisanih mjera.

Kontrole propusnica za kretanje građana izvan područja županije u kojoj imaju prebivalište vršile su se jučer do 16 sati i djelatnici Policijske uprave osječko-baranjske na osam nadzornih punktova evidentirali su prolazak 3.264 vozila, odnosno 4.244 osoba, no nisu utvrdili kršenje te mjere.

Načelnik Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije Ivan Hampovčan podsjetio je uoči dočeka Nove godine da organiziranog dočeka na području Osječko-baranjske županije neće biti te da su na snazi mjere koje kažu da su dozvoljena okupljanja do 25 osoba na otvorenom, a da na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno do 10 osoba iz najviše 2 različita kućanstva. Pozvao je još jednom građane da se pridržavaju propisanih mjera i zaželio svim žiteljima Osječko-baranjske županije sretnu Novu godinu.

Foto: Pixabay (ilustracija) & OsijekExpress.com (ilustracija)

Facebook Comments