18. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Fortenova preuzela osječku Mljekaru! Od ujutro kreće Belje plus, s 88 radnika!

2 min read
Sirovinu za osječku mljekaru Belju će isporučivati 249 kooperanata, a ukupne procijenjene dnevne količine isporuke kreću se na razini većoj od 20.000 litara mlijeka.

Fortenova grupa je danas u Osijeku preuzela proizvodni pogon osječke mljekare u kojoj će od 1. siječnja 2021. Belje plus nastaviti 70-godišnju tradiciju proizvodnje domaćih mliječnih proizvoda u Osijeku, a u proizvodnji će zaposliti 88 radnika. Preuzimanje imovine bivše MEGGLE-ove mljekare u Osijeku realizirano je u skladu s potpisanim sporazumom između Fortenova grupe i MEGGLE Hrvatska o kupoprodaji proizvodne imovine, nakon što je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja Belju plus odobrila namjeru provedbe koncentracije u djelatnosti proizvodnje mliječnih proizvoda – stoji na službenim mrežnim stranicama Belja, a gdje se nastavlja…

Sirovinu za osječku mljekaru Belju će isporučivati 249 kooperanata, a ukupne procijenjene dnevne količine isporuke kreću se na razini većoj od 20.000 litara mlijeka. Cijena mlijeka je tržišna i ovisi o kvaliteti mlijeka (I ili II razred), udjelu mliječne masti i udjelu proteina. Ujedno, Belje plus će proizvođačima isplaćivati i tvorničke premije u skladu s količinama isporučenog mlijeka.

„U ovim okolnostima, dok svjedočimo tragedijama ljudi i cijelih gradova, osiguravanje budućnosti kroz obnovu, ne samo objekata, nego i gospodarstva, najveća je poruka optimizma koju možemo poslati stradalima. I naše preuzimanje ovog osječkog pogona jedna je od takvih poruka. Sa širenjem mliječne proizvodnje u Fortenova grupi, omogućili smo održanje zaposlenosti značajnog broja zaposlenika, kooperantima osiguravamo kontinuitet isporuka mlijeka, a kroz proizvode više dodane vrijednosti koje ćemo raditi u Osijeku, otvaramo i novu razvojnu perspektivu za Slavoniju i Baranju, pa i dodatna zapošljavanja u budućnosti. Fortenova grupa je ovu akviziciju realizirala ciljano i u pravom trenutku –  osim što kupci sve više preferiraju proizvode od domaće sirovine, u 2020. je konačno zaustavljen trend drastičnog pada proizvodnje domaćeg mlijeka, pa će novi proizvodi koji će izlaziti iz ovih pogona biti dodatan poticaj rastu količinske proizvodnje i smanjivanju uvoza mlijeka u Hrvatsku. Mislim da za jednu kompaniju, ali i za cijelu zajednicu, nema boljeg početka nove godine“ – rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe prilikom formalnog preuzimanja pogona osječke mljekare – stoji na mrežnim stranicama Belja.

Foto: Google Street View (screenshot) & Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments