28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Koliko su zgrade u Osijeku sigurne u slučaju potresa?

2 min read
Na to pitanje u programu Radio Osijeka odgovara osječki arhitekt Bruno Rehner - piše i mrežna stranica Radio Osijeka.

Najsnažniji potres, ali i brojni manji osjetili su se ovih dana i u Osijeku. Naravno da smo se svi zapitali koliko smo sigurni u našim stambeni objektima i što bi nam se dogodilo u slučaju jačeg potresa na ovom području. Na to pitanje u programu Radio Osijeka odgovara osječki arhitekt Bruno Rehner – piše i mrežna stranica Radio Osijeka.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Velika osječka stambena naselja s visokim zgradama poput Sjenjaka, Juga dva, Vijenca Ivana Meštrovića ili dijelova Retfale, građena nakon razornog potresa u Skopju, razmjerno su sigurna i imaju ugrađenu svojevrsnu zaštitu. Što su građevine novije, standardi za gradnju bili su viši i ukoliko su ispoštovani, veća je i sigurnost u slučaju potresa”, kaže Rechner. Dodaje da problem mogu biti eventualne rekonstrukcije stanova u kojem su uklanjani zidovi, čak i oni nosivi, pa je teško procijeniti što bi se dogodilo u slučaju snažnijeg potresa.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Posebna su priča starije građevine, one iz prošlih stoljeća, od osječke Tvrđe, preko objekata u samom gradskom središtu ili nekim dijelovima Donjeg grada, koje bi puno više stradale u potresu. Uvijek pri gradnji treba voditi računa i konzultirati stručnjake kada je o statici objekata i materijalima za gradnju riječ – zaključuje Rechner za Radio Osijek, a cijeli članak čitajte OVDJE.

Foto: Shaft (ustupljeno iz usluge)

Facebook Comments