5. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Očekuje se i 400 ekipa! Gezina Fišijada poslije korizme!? Bit će 17. travnja?

2 min read
Prošle je godine bilo prijavljeno 180 ekipa! Te ekipe dolaze i ove godine! Prijavilo ih se još 160! Sve su pretpostavke kako će na 8. Gezinoj Fišijadi 'anno domini' 2021. biti čak 400 timova koji će se odvagnuti u kuhanju 'najlošijeg fiša' u osječkoj Tvrđi.

Bit će to nacionalno najveća prva manifestacija poslije ‘korone’!? Mjere su zakočile ‘prvu sreću’, ‘drugu’ će ‘oduzeti’ korizma, a ‘treća sreća’ za možda najveću manifestaciju poslije korona-mjera bit će 17. travnja!? Telefonski smo ‘nazočili’ u određivanju datuma 8. Gezine Fišijade!

Iako je ‘druk’ putem društvenih mreža bio izuzetno jak, brojna poznata lica nacije najavljivala Fišijadu, korona je ‘oduzela’ prvi datum u veljači, ali ovaj neće, gotovo je siguran organizator i gazda Slavonske kuće Tomislav Barić.

Prošle je godine bilo prijavljeno 180 ekipa! Te ekipe dolaze i ove godine! Prijavilo ih se još 160! Sve su pretpostavke kako će na 8. Gezinoj Fišijadi ‘anno domini’ 2021. biti čak 400 timova koji će se odvagnuti u kuhanju ‘najlošijeg fiša’ u osječkoj Tvrđi.

Fišijada se trebala održati odmah s početkom veljače, jer pripreme su krenule i puno ranije, a računalo se nekako s popuštanjem i koronavirusa i mjera. Pa ipak, epidemiološke mjere ostale su većim dijelom na snazi, okupljanja ograničena, ali se od 1. ožujka očekuju daljnja popuštanja, štoviše i sjedenje na terasama ugostiteljskih objekata. Pa ipak, došlo je u međuvremenu vrijeme korizme i organizatori, u duhu tradicije, neće miješati vrijeme korizme i slavlja. Jednostavno, to ne ide. Ali, primaju prijave i gledaju prema Stožeru…

– Evo, sjedim uz kalendar. I sada ćemo ćemo se, što se kaže, ti i ja dogovoriti. Ali, sve pod uvjetom popuštanja mjera i dozvole – počeo je gazda Slavonske kuće Tomislav Barić u razgovoru s Vašim novinarom…

– Uskrs je početkom travnja, malo neka se ljudi odmore iza toga i onda bi Fišijada mogla biti 17. travnja… Da, bit će 17. travnja, samo da se mjere prije toga popuste. 17. travnja! – ustvrdio je Barić.

– Prijavljeno je u ovom trenutku oko 160 novih ekipa, uz 180 od ranije. Prijave su i dalje otvorene. Očekujemo 400 ekipa otprilike i sigurno 6-7 tisuća gostiju. Ne možemo se igrati i organizirati to u vrijeme kada nije dozvoljeno, a kroz korizmu nije O.K. – zaključio je Barić.

Za one koji slučajno ne znaju… Ovo će biti 8. Gezina Fišijada. Održava se na otvorenom, ispred Slavonske kuće u osječkoj Tvrđi, a gdje se u spravljanju ‘najgoreg fiša’ odvagne i više stotina ekipa. Riječ je o anualnom natjecanju u kuhanju ‘najgoreg fiša’, a u spomen na velikog šaljivca, iznad svega vrhunsku ljudinu i ugostitelja Gezu Gudlina. Lane je fišijada bila 19. siječnja. Pravila su uvijek ista! Dozvoljeno je loše kuhanje, dobro i najgore, dozvoljeno je plesanje, pjevanje…, a stroga zabrana ide na ‘dizanje nosa’, ‘nealkoholiziranje’ i donošenje vlastite ‘cuge’. Tu zapravo sankcije idu do izbcivanja. Lane je sudac bio glumac osječkog HNK-a Miroslav Čabraja, a u fotografijama ispod možete pogledati kako je bilo prošle godine…

Foto: OsijekExpress.com (arhiva)

Facebook Comments