Pet. velj 26th, 2021

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Ponovno EPSO! To je već 5. europsko natjecanje u Osijeku!

3 min read
Osijek je organizirao svojedobno grupna natjecanja europskog ženskog i svetskog muškog rukometnog prvenstva, Svjetsko prvenstvo u kuglanju, odbojkaške lige Europe, gimnastički Grand Prix, ali ovo je najveća sportska smotra u Osijeku.

Prvi puta je Osijek ugostio europsko streljačko natjecanje ’85. godine prošlog stoljeća (EPSO), da bi se elita iznova skupila u Osijeku ’09. godine, potom ’13., sljedeće natjecanje europskog karaktera bilo je ’19., za zračno oružje, a u svibnju će se i po peti puta sportski pucati u Osijeku. K tome, ovo je najsveobuhvatnije streljačko natjecanje u Osijeku ikada i najveći sportski događaj. Osijek je organizirao svojedobno grupna natjecanja europskog ženskog i svetskog muškog rukometnog prvenstva, Svjetsko prvenstvo u kuglanju, odbojkaške lige Europe, gimnastički Grand Prix, ali ovo je najveća sportska smotra u Osijeku.

Ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić i predsjednik Hrvatskog streljačkog saveza Hubert Kišpal potpisali su u ponedjeljak, 22. veljače 2021. u Osijeku Sporazum o pružanju potpore Oružanih snaga RH organizaciji Europskog prvenstva u streljaštvu. Sporazum je ispred Grada Osijeka ranije potpisao i gradonačelnik Ivan Vrkić. Potpisivanju Sporazuma na osječkoj streljani Pampas, gdje će se i održati Europsko prvenstvo u streljaštvu od 23. svibnja do 6. lipnja 2021., nazočio je državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tomislav Družak, predsjednik Županijske skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin, zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Žana Gamoš, tajnik Građanskog streljačkog društva “Osijek 1784” i direktor organizacije natjecanja Zoran Ćelić i drugi.

Riječ je o Sporazumu temeljem kojeg će Hrvatska vojska pružiti potporu u organizaciji i provedbi Europskog prvenstva u streljaštvu izvođenjem inženjerijskih radova u kompleksu streljane Pampas. Predviđeno trajanje radova je 30-ak dana, a materijalna sredstva za provedbu tih radova osigurat će Grad Osijek i Hrvatski streljački savez.

Predsjednik Županijske skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin i zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Žana Gamoš izrazili su zadovoljstvo što je Osijek domaćin ovog natjecanja koje je jedno od najvećih sportskih događaja u ovoj godini, te uvjerenje kako će i ovaj put Osijek potvrditi status sjajnog domaćina i vrhunskog organizatora sportskih natjecanja.

Ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić i predsjednik Hrvatskog streljačkog saveza Hubert Kišpal potpisali su u ponedjeljak, 22. veljače 2021. u Osijeku Sporazum o pružanju potpore Oružanih snaga RH organizaciji Europskog prvenstva u streljaštvu. Sporazum je ispred Grada Osijeka ranije potpisao i gradonačelnik Ivan Vrkić | Foto: MORH / J. Kopi

Tajnik Građanskog streljačkog društva “Osijek 1784” i direktor organizacije natjecanja Zoran Ćelić iznio je detalje natjecanja istaknuvši kako se očekuje dolazak 1500 sportaša i 500 osoba u pratnji iz 48 europskih zemalja. Sportaši će se kroz ukupno 16 natjecateljskih dana natjecati u 78 različitih disciplina.

Ovogodišnje Europsko prvenstvo u streljaštvu, Osijek 2021, najveće je streljačko natjecanje do sada. Naime, Europsko prvenstvo zračnim oružjem prvotno se trebalo održati u finskom gradu Lohia od 26. veljače do 6. ožujka, ali je Finska zbog pandemije koronavirusa otkazala organizaciju prvenstva, te je Europski streljački savez odlučio kako će se ovogodišnje Europsko prvenstvo zračnim oružjem (10 m zračni pištolj i zračna puška) održati u Osijeku, zajedno sa ranije predviđenim EP u disciplinama 25/50/300 metara kao jedinstveno prvenstvo.

Izvor teksta i fotografije: MORH + Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments